Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:34 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluare activitate I.J.J. Constanţa, 2012

ro

07 Feb, 2013 12:33 1253 Marime text

În anul 2012, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a continuat activitatea de consolidare instituţională care a avut ca principal obiectiv -eficientizarea activităţilor prevăzute în programele prioritare în domeniul ordinii şi siguranţei publice precum şi cele ale securităţii obiectivelor, bunurilor şi valorilor dar şi dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu comunităţile locale şi societatea civilă.

În perioada de referinţă, au fost executate 11929 misiuni, din care: 2905 misiuni de asigurare a ordinii publice, reprezentând o creştere cu 7% faţă de anul 2011, 73 intervenţii la solicitările altor structuri, intervenţii în urma solicitărilor pe numărul unic de urgenţă 112 pentru aplanarea unor conflicte, asigurarea transporturilor speciale şi de valori, intervenţii la alte solicitări telefonice şi intervenţii de salvare - evacuare în situaţii de urgenţă.

Dintre acestea putem enumera: intervenţia pentru salvarea şi evacuarea a 16 persoane dintrun tren de călători în luna februarie rămas înzăpezit în localitatea Mihail Kogălniceanu, asigurarea ordinii publice în Portul Constanţa pe timpul conflictului dintre sindicalişti şi conducerea Administraţiei Portului Constanţa.

În privinţa misiunilor de menţinere a ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a participat la solicitare şi împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la 5180 acţiuni, în 11 localităţi din jud. Constanţa (mun. Constanţa, Mangalia, Medgidia, oraşele Cernavodă, Năvodari, Hârşova, Techirghiol, Eforie, staţiunile Mamaia şi Neptun şi com. Costineşti).

Pe timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada analizată au fost constatate 324 infracţiuni, cu 468 autori, au fost sancţionate contravenţional 2999 de persoane cu amenzi în valoare de 587.377 lei.

În anul 2012 au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 790 de persoane şi au fost depistate 3 persoane date în urmărire.

În perioada sezonului estival 2012, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2012" Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiuni de menţinere a ordinii publice, independent şi împreună cu lucrători de poliţie, în mun. Mangalia - zona turistică din staţiunile Neptun, Olimp, Venus, Cap Aurora şi Saturn, loc. Limanu, 2 Mai şi VamaVeche.

În această perioadă au fost executate, împreună cu lucrători de poliţie sau independent, un număr de 272 acţiuni în comun şi independent.

Pe timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival 2012 au fost constatate 41 infracţiuni, cu 60 autori. Deasemenea au fost sancţionate contravenţional 624 persoane cu amenzi în valoare de 122900 lei.

În perioada sezonului estival, Ministerul Administraţiei şi Internelor, a desfăşurat campania de informare şi prevenire „Vacanţă în siguranţă!" 2012, acţiune care a avut ca scop prevenirea faptelor antisociale pe Litoral.

Activităţile de prevenire s-au derulat în sistem integrat, în perioada iulie - septembrie, de către Jandarmeria Constanţa, Inspectoratul de Poliție Județean Constanţa, Garda de Coastă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" Constanţa.

În anul 2012, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului asigurau protecţia la 35 de obiective.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de protecţie, intervenţie şi supravegherii a 104 km. conducte magistrale de transport ţiţei aparţinând operatorului licenţiat S.C. CONPET S.A. Pe timpul executării acestei misiuni, în anul 2012, jandarmii au constatat un număr de 15 infracţiuni, săvârşite de 28 autori

În anul 2012, în urma solicitărilor primite de la diferite instituţii, au fost executate un număr de 287 acţiuni, din care 96 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul poliţiei, 18 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa -D.I.I.C.O.T., 48 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Birourilor Executorilor Judecătoreşti, 9 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Administraţiei Publice Locale, 20 acţiuni în comun cu lucrători silvici, 5 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu, 91 acţiuni în comun cu lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

În baza protocolului de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a desfăşurat 83 acţiuni de prevenire a consumului de droguri şi a delicvenţei juvenile în instituţiile de învătământ din localităţile judeţului Constanţa, în cadrul Campanilor de prevenire "Evitaţii întâlnirea cu drogurile" şi "Violenţa - un drum către nicăieri".

Priorităţile inspectoratului pentru anul 2013 sunt următoarele:

 Derularea activităţilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, pentru reducerea infracţionalităţii stradale;

 Dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu comunităţile locale şi societatea civilă.

 Creşterea capabilităţii din teren, de verificare şi aplicare a măsurilor specifice, în cazul situaţiilor prevăzute de Convenţia Shengen;

Consolidarea imaginii pozitive a Jandarmeriei Române.

***

Nota pentru editor: EXEMPLE

1. Autoturisme blocate cu focuri de armă

Joi, 12 ianuarie a.c., în jurul orei 21.30, jandarmii din Medgidia au fost sesizaţi telefonic despre faptul că în apropierea autostrăzii în construcţie A2, tronsonul Cernavodă-Medgidia, mai multe persoane au pătruns în interiorul Staţiei de Repompare a Apei Faclia, cu intenţia de a sustrage componente ale motoarelor de pompare.

La vederea echipajului auto, una dintre persoane a dat alarma: „Fugiţi, că vin jandarmii!". Imediat, 2 autodube de culoare albă, marca Ford Tranzit au încercat sa demareze. Militarii au trecut la interceptarea si blocarea acestora, fiind executatate somaţiile legale verbale şi s-a executat un foc de avertisment în plan vertical. Una din autodube s-a îndreptat cu viteză spre jandarmi, moment în care s-a executat un foc in direcţia maşinii pentru imobilizarea acesteia.

Autoduba a virat stânga, a lovit un mal de pământ şi s-a blocat pe puntea din spate, fapt care a dus la imobilizarea acesteia. Cea de-a doua s-a lovit frontal de o ţeava metalică şi s-a oprit. Glonţul a lovit partea frontală stânga faţă, la aproximativ 50 cm., sub parbriz.

Din cele două maşini au coborât mai multe persoane care au fugit în direcţii diferite, reuşindu-se prinderea unei singure persoane. Autoturismele imobilizate erau înmatriculate în Bugaria.

Jandarmii au delimitat şi conservat probele descoperite, persoana în cauză, Cristea R., de 47 ani, din Medgidia a fost predată Poliţiei Municipiului Medgidia pentru continuarea cercetărilor.

2. Duminica, 01 iulie a.c., ora ora 02.00, un echipaj de jandarmi aflat in patrulare pe plaja din dreptul terasei ,,La Corturi", din Vama Veche, s-a sesizat despre faptul că 4 persoane au un comportament suspect în timp ce se aflau în dreptul unui cort campat pe plajă.

S-a trecut la legitimarea celor în cauză, iar cu ocazia controlului corporal s-au găsit asupra lor, 4 telefoane mobile, 1 cameră foto digitală marca ,,Nikon", 2 perechi ochelari de soare, o pereche cărţi de joc, un cuţit cu lama de aproximativ 7-8 cm lungime si alte bunuri pentru care acestia nu aveau nicio justificare sau vreun act.

În urma cercetărilor întreprinse la faţa locului şi la o vizualizare mai atentă a corturilor, jandarmii au observat faptul că unul prezenta mai multe tăieturi pe suprafaţa acestuia. În urma discuţiilor purtate cu cele 4 persoane a reieşit faptul că bunurile găsite asupra lor au fost sustrase de la diferite persoane atât pe timpul zilei cât şi pe timpul nopţii.

A fost solicitat sprijinul echipajului de intervenţie care a observat că printre bunurile sustrase se afla şi camera foto digitală marca ,,Nikon", despre care se primise o reclamatie, de la 2 persoane, prin serviciul 112, la orelor 21.30, care reclamau faptul ca în timp ce se aflau pe strada Falezei din Vama Veche au fost deposedaţi de bunuri prin violenţă, de 3 persoane.

Jandarmii le-au întocmit actele premergătoare pentru faptele de talharie şi furt iar bunurile si cele 4 persoane, L. M., de 15 ani, Alexandru C., de 21 ani, din , M. N., de 17 ani, si C. C., de 16 ani, din Limanu au fost predate pe baza de proces verbal, Secţiei 3 Poliţie Rurală Mangalia pentru continuarea cercetărilor.

3. Luni, 02 iulie a.c., ora 02.30, un echipaj de jandarmi aflat in patrulare pe plaja din dreptul terasei ,,La Corturi", din Vama Veche, a observat trei persoane care pretindeau că sunt lucrători de poliţie, legitimând cetăţeni campaţi pe plajă. Jandarmii au observat că una dintre persoane a ieşit din cort cu o borsetă.

La vederea şi la somaţiile echipajului, suspecţii au fugit spre terenul viran dintre localităţile 2 Mai şi Vama Veche. Un bărbat, a aruncat borseta, a fost prins după aproximativ 50 de metri, iar ceilalţi doi, după o urmărire de aproximativ 500 de metri, cu sprijinul echipajului de intervenţie.

Constantin T., de 18 ani, Ioan B., de 40 ani, Megimedin R., de 30 ani, din Pecineaga, au fost predaţi pe baza de proces verbal, Secţiei 3 Poliţie Rurală Mangalia pentru continuarea cercetărilor.

4. Sâmbătă, 14 iulie a.c., ora 10.30, un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în apropierea Hotelului "Diana" din staţiunea Saturn, a fost alertat de mai multe persoane de pe plajă. Acestea au început să strige „hoţul, prindeţi hoţul!", indicând jandarmilor o persoană care alerga şi se afla la aproximativ 100 de metri. Jandarmii au trecut la urmărirea persoanei, pe care au reţinut-o după o urmărire de două minute.

Asupra suspectului au fost găsite haine, în buzunarul cărora au fost descoperite acte, bani şi chei, toate bunurile aparţinând unei persoane de pe plajă. Partea vătămată a recunoscut bunurile, mulţumind patrulei de jandarmi.

Suspectului, Selcin S., de 30 ani, din Mangalia, i-au fost întocmite actele premergătoare pentru fapta de furt şi a fost condus la sediul Poliţiei municipiului Mangalia pentru continuarea cercetărilor.

5. Luni, 01 octombrie a.c., ora 13.30, un echipaj de jandarmi aflat în patrulare pe strada Suceava, în apropierea pieţei Brotăcei din municipiul Constanţa, a observat doi tineri care primeau nişte pliculeţe, de la un al treilea. La vederea jandarmilor, cei trei s-au speriat şi au încercat să scape de marfă. Imediat, ei au fost opriţi, blocaţi şi legitimaţi.

Asupra lui Emilian C., de 20 de ani, din Constanţa au fost găsite 39 de pliculeţe cu miros suspect (posibil substanţe etnobotanice) pe care le oferea spre vînzare, cu 10 lei bucata. Cel de-al doilea tânăr, Mihai M., de 22 de ani, din Constanţa, tocmai achiziţionase un pliculeţ, în calitate de cumpărător. Al treilea tânăr, Viorel P., de 20 de ani, tot din Constanţa, avea în buzunare tot un pliculeţ.

Celor în cauză le-au fost întocmite actele de constatare a faptelor. Documentele şi substanţele descoperite asupra lor vor fi înaintate Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

6. Au atins cocsul şi s-au "ars"

Doi bărbaţi au fost surprinşi de un echipaj de jandarmerie în timp ce sustrăgeau cărbune energetic (cocs), din vagoanele staţionate în Gara Agigea Nord.

Joi, 29 noiembrie a.c., ora 00.30, jandarmii care patrulau în zona Gării din Agigea, au auzit zgomote şi au observat două persoane care încărcau în saci, cocs din vagoanele staţionate.

La vederea militarilor, bărbaţii au fugit. Jandarmii au executat somaţile prin voce şi au trecut la urmărirea celor doi care au fost prinşi după aproximativ 50 de metri.

La faţa locului jandarmii au găsit 30 de saci plini cu cocs, aproximativ 1000 de kilograme. Cantitatea de cărbune energetic a fost predată pe bază de proces verbal, lucrătorilor din staţia CFR Marfă Agigea Nord.

Celor doi, Marius M., de 25 ani, din Cumpăna şi Florin M., de 40 ani, din Constanţa, le-au fost întocmite actele de constatare pentru fapta de furt calificat

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii