Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Trimitere acord de recunoaștere a vinovăției Para Lorant

ro

28 Jun, 2017 11:38 3808 Marime text
COMUNICAT
 
     În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 466/VIII/3 din  11 mai 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
     PARA LORANT, la data faptelor secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată.
 
     În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, în luna august 2010, inculpatul Para Lorant a acceptat promisiunea reprezentantului unei societăți comerciale, transmisă prin intermediar, ca, în schimbul unei sume de bani, să-și exercite influența pe lângă ministrul mediului și pădurilor și conducerea Administrației Naționale Apele Romane, astfel încât societatea respectivă să fie desemnată ca executant al unor lucrări de îndiguire împotriva inundațiilor, în județul Tulcea (contract în valoare de 5 milioane de lei). În acest scop, la data de 03 septembrie 2010, inculpatul Para Lorant a primit de la reprezentantul societății comerciale, prin intermediar, suma de 250.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea alocată lucrărilor.
În aceeași calitate, în schimbul exercitării influenţei față de aceleași persoane, inculpatul Para Lorant a primit de la un funcționar aflat în subordinea sa, servicii de cazare și masă la un hotel din Mamaia, în perioada 11 iulie – 7 august 2010, în valoare totală de 18.376 lei (achitați prin intermediul a două firme) precum și servicii turistice (cazare, bilete de avion) în perioada 01-05 decembrie 2010 la Viena – Austria, în valoare totală de 4.485 lei (achitați printr-o firmă).
Foloasele respective au fost primite de inculpat în schimbul alocării de fonduri bănești pentru executarea unor lucrări al căror beneficiar era instituția condusă de funcționarul respectiv, dar și pentru ca acesta din urmă să își păstreze funcția de conducere pe care o avea în instituția subordonată Ministerului Mediului și Pădurilor.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Para Lorant. De asemenea, s-a mai dispus poprirea sumei de 68.231 lei, aflată în contul unei unități bancare, consemnată de inculpat pe seama și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.
În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Para Lorant a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
         - 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
 
         Inculpatul Para Lorant va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în condițiile stabilite de instanță.
 
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Para Lorant, împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii