Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SRI vă va putea citi mesajele de pe telefon, calculator sau tabletă

ro

03 Jun, 2015 00:24 6080 Marime text
O simplă căutare în portalul e-licitație.ro a scos la iveală faptul că Unitatea Militară 0929 a Serviciului Român de Informații (SRI), din Capitală, vrea să cumpere câteva aplicații software pentru investigarea telefoanelor mobile și a tabletelor. Instituția publică și-a propus să cumpere în acest an mai multe pachete software, echipamente și sisteme informatice, printre care se numără și cele care vizează telefoanele mobile și tabletele, fiind dispusă să plătească, în total, aproximativ 1,2 milioane de lei.  Toate acestea vor fi achiziționate în cadrul proiectului “Sistem național de protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. 

Printre altele, instituția își dorește un sistem de analiză capabil să extragă, din memoria terminalelor mobile, informații privind agenda telefonică, registrul de apeluri, SMS-urile primite, conturile de e-mail și parolele utilizate, ultimele pagini de internet, precum și fișiere audio, foto și video. În paralel, va putea recupera chiar și fișierele șterse sau protejate. Mai mult, sistemul va avea și o aplicaţie software pentru clonarea cartelelor SIM "pentru cel puțin următoarele tipuri de rețele: GSM, CDMA". De ce ar avea nevoie SRI de clonarea acestor cartele? Probabil pentru a recepționa toate apelurile primite sau emise de anumite persoane.

De asemenea, după cum se arată într-un document oficial, va include și un program compatibil cu numeroase aplicații pentru telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS, printre care Facebook,  Facebook Messenger, Twitter, Instagram, WhatsApp, Google Maps și Viber. Mai mult, programul se va putea conecta la terminalele echipate cu procesoarele „9700 (Blackberry clona), 9800 TV (Blackberry clona),  BWM 760, F699 Ferrari, F938 Ferrari, Ferrari F2010, Ferrari F918, H808 (HTC Tatto clonă), i8 (iPhone 4 clonă)”, însă nu se va limita la acestea, potrivit aceluiași document. Datele din telefoanele și tabletele “suspecte” vor putea fi exportate în rapoarte de tip document, compatibile Microsoft Office. Reprezentanții UM 0929 au solicitat ca „analiza mediilor de stocare şi achiziţia datelor să poată fi efectuată la nivel fizic sau logic”.




Un alt sistem pe care îl dorește respectiva unitate militară a SRI, pentru analiza echipamentelor folosite în domeniul telecomunicațiilor, va putea extrage, din memoria smartphone-urilor și a tabletelor, inclusiv “informații referitoare la conturile utilizate pe rețelele de socializare”. Instituția va avea și o aplicație software utilizată de autoritățile din țările membre NATO și UE, care va putea să colecteze și să examineze “datele de la o gamă largă de computere sau servere, telefoane mobile și tablete pentru o varietate largă de sisteme de operare (toate versiunile de Windows, toate versiunile de Linux, iOS, Android)”, potrivit reprezentanților UM 0929.

Sursa foto: bzv.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii