Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordinea.ro Firma unui constănțean ”împușcă” 10 milioane de euro de la consiliul județean

ro

26 Jul, 2017 20:01 4146 Marime text
O firmă din București, dar controlată oficial de un constănțean, a câștigat o licitație deschisă organizată de Consiliul Județean Constanța. Și nu este vorba de o licitație oarecare, ci de una cu o valoare de aproape zece milioane de euro.

Potrivit anunțului publicat azi pe SEAP, Consiliul Județean Constanța a încheiat contractul nr. 18559/06.07.2017 cu SC Secvision Business Solutions SRL București, în calitate de lider al unei asocieri, în vederea proiectării și construirii unei stații de sortare a deșeurilor reciclabile și a unei stații de tratare mecano-biologice în orașul Ovidiu. Valoarea contractului este de 41.243.543,44 de lei, plus TVA.

O licitație sub trei mandate: Nicușor, Cristinel, Horică

Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013, fiind inițiat pe vremea lui Nicușor Constantinescu. Acesta prevede elemente de proiectare și de construire a unei instalații de sortare a deșeurilor solide cu o capacitate de 21.452 de tone pe an și a unei instalații de tratare mecano-biologice pentru o cantitate de 119.202 tone de deșeuri pe an. Licitația publică pentru atribuirea acestor lucrări a fost lansată pe 8 octombrie 2015.

Cinci firme, respectiv asocieri de firme, s-au înscris la licitație. În februarie 2016, când conducerea internară a Consiliului Județean era asigurată de Cristinel Dragomir, instituția a închis procedura de licitație, pe considerentul că toate cele cinci oferte erau inadmisibile.

Secvision Business Solutions SRL, în calitate de lider al unei asocieri care mai includea și firmele Hidroconstrucția SA și Argif Proiect SRL, a depus o contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest demers a fost susținut, prin cerere de intervenție accesorie, și de firma COMSA S.A.U. din Spania, Barcelona.

Pe 15 martie 2016, CNSC a admis contestația Secvision și a obligat CJC să reevalueze oferta. În consecință, procedura a fost reluată, iar după mai bine de un an (nu știm de ce-a durat atât), actuala conducere a CJC a declarat admisibilă oferta Secvision.

Un constănțean și un teleormănean

Deși are sediul social în București, Secvision Business Solutions SRL este controlată de constănțeanul Enis-Nuri Arif, de 37 de ani, care deține 70% din părțile sociale. Acesta este asociat în firmă cu Traian-Nicolae Petrache, născut în Roșiorii de Vede, județul Teleorman, în anul 1977.

O privire atentă în istoricul firmei, așa cum este acesta disponibil pe Vrăjitoul.eu, atestă o evoluție cel puțin interesantă. Aflăm așa că Secvision a fost fondată în anul 2009 de Arif și Petrache, care dețineau ab initio cote egale, fifty-fifty.

Firma avea ca obiect principal de activitate consultanța în tehnologia informației. Aici e timpul să spunem că Enis-Nuri Arif, constănțeanul nostru, este absolvent al facultății de automatică a Politehnicii București. În noiembrie 2011, Petrache s-a retras din firmă, după ce a cesionat părțile sale sociale către Anca Teodora Bota, o doamnă născută în Baia Mare, dar care locuia în București, chiar în apartamentul lui Petrache.

Până în 2016, societatea a funcționat cu acționarii Arif și Bota. Și a funcționat bine, de vreme ce, în 2013, Secvision a ”împușcat” un contract de 5,59 milioane de lei plus TVA la Compania de Apă din Târgoviște, pentru a implementa, prin fonduri europene gestionate tot de Ministerul Mediului, un sistem de supervizare informatică la rețeaua de apă.

În 2016, la scurt timp după finalizarea investiției de mediu de la Târgoviște, doamna din casa lui Petrache a părăsit firma, cesionând 30% din părțile sociale către acesta și 20% către Arif. Așa, firma a continuat să funcționeze cu fondatorii inițiali, chiar dacă distribuția beneficiilor s-a modificat. Desigur, aceste permutări ar putea fi rodul unei pure întâmplări.
 
 Petrache a fost angajatul șmecherilor care au desenat Planul Național de Gestionare a Deșeurilor

Totuși, nu chiar lipsită de importanță este o altă informație pe care ne-o livrează tot Vrăjitorul.eu. Astfel, în decursul anului 2010, Traiană-Nicolae Petrache a fost numit director general la Complex IT Solutions SRL, din inițiativa asociaților acestei firme, numiții Mihai Cozariuc și Radu-Dan Păunescu. În 2012, Petrache a devenit chiar asociat unic al firmei Complex IT Solutions SRL, după ce patronii săi au decis să-i cesioneze părțile sociale.

Mai departe există o sumedenie de evidențe publice, potrivit cărora foștii patroni ai lui Petrache, respectiv Cozariuc și Păunescu, au fost deopotrivă angajați ai Ministerului Mediului. Ieșiți din sistem, aceștia au început să dezvolte firme clientelare care au lucrat cu Ministerul Mediului. Și nu este aprecierea noastră, ci o constatare a DNA, într-un dosar penal din anul 2012, în care a fost arestat preventiv fostul președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, și fostul secretar de stat Ioan Andreica.

Numele lui Cozariuc și Păunescu apar în dosar, aceștia încercând să obțină, într-un mod clientelar, contracte de lucrări în legătură cu Sistemul de Management al Deșeurilor. O altă firmă a celor doi a executat lucrări finanțate din fonduri europene gestionate de Ministerul Mediului, la Cluj și la… Târgoviște.

Dar și mai interesant este faptul că o firmă în care cuplul Cozariuc-Păunescu are interese răspunde chiar de Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, câștigând o licitație în acest sens în anul 2016, pe vremea tehnocraților. Desigur, vorbim de Planul după care se fac și investițiile din Județul Constanța.

Articol preluat de pe ordinea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii