Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Zonelor Umede - 2 Februarie 2013

ro

01 Feb, 2013 13:32 3035 Marime text

Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede. Prin Legea nr. 5 din 25 ianuarie 1991, România a aderat la Convenţia „RAMSAR".

Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice şi care constituie cele mai importante resurse de valoare ecologică, economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă.

Alegerea acestor zone, conform Convenţiei, se bazează pe rolul internaţional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ţinând seama de importanţa lor pentru păsările acvatice în toate anotimpurile.

Convenţia stabileşte pentru statele părţi, în primul rând, cerinţa de a elabora şi aplica planurile de amenajare, astfel încât să se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervaţii şi utilizarea raţională a rezervelor lor. Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoaştere a importanţei şi a gestionării adecvate a acelei zone pe plan mondial.

În România au fost desemnate 12 zone umede de importanţă internaţională RAMSAR: Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Lunca Mureşului, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol, Parcul Natural Porțile de Fier, Tinovul Poiana Stampei, Parcul Natural Comana, Bistreț, Iezerul Călărași, Confluenta Olt-Dunăre, Suhaia, ultimele 4 fiind desemnate în anul 2012 si prezentate în cadrul celei de-a 11-a Conferință a Părților (COP11) privind Zonele Umede de Importanță Internațională, care a avut loc la București în perioada 6-13 iulie 2012.

În cadrul COP 11 statele membre ale Convenției RAMSAR s-au întâlnit cu scopul de a evalua progresele realizate în domeniul utilizării sustenabile a zonelor umede, de a face schimb de experiență, de a împărtășii aspectele tehnice și totodată de a planifica activitatea pentru perioada următoare.

La acest eveniment România și-a reiterat angajamentele cu privire la protejarea ecosistemelor, un factor important în combaterea schimbărilor climatice.

Începând cu data de 01 ianuarie 2013, România deține Președinția Comitetului Permanent al Convenției RAMSAR, pentru perioada 2013 - 2015.

Anul acesta, Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte sub deviza „Zonele umede au grijă de apă", ocazie de a sublinia importanţa conservării şi utilizării durabile a zonelor umede.

2013 este Anul Internațional al Națiunilor Unite pentru Cooperare în domeniul Apei și este o oportunitate ideală pentru Convenția de la Ramsar să observe legătura între apă și zonele umede: fără zone umede nu va mai fi apă și fără apă nu vor mai exista zone umede.

Tema din acest an reflectă interdependența dintre apă și zonele umede, cât și rolul-cheie pe care acestea îl joacă. Scopul acestei zile, este acela de a-i convinge pe cei care manageriază apa că, zonele umede nu sunt concurenți pentru apă, ci componente esențiale ale infrastructurii de apă, oferind o sursă curată și un rezervor de apă dulce. Folosirea cu înțelepciune a zonelor umede este o componentă esențială în gestionarea durabilă a apei.

Pentru a marca acest eveniment, APM Constanta organizează o expoziție de desene tematice împreună cu copiii de la Grădinița cu Orar Prelungit nr. 8 din Constanța și o întâlnire cu custozii ANP-urilor din județul Constanța, în data de 31.01.2013 la sediul agenției.

p.Director Executiv

Lavinia Monica ZAHARIA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii