Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Theodor Aman, un pictor de compoziţii mari...

ro

20 Mar, 2015 09:36 2287 Marime text
Theodor Aman s-a născut pe 20 martie 1831, în Câmpulung-Muscel, judeţul Argeş. Potrivit Wikipedia, a urmat cursurile Colegiului „Sfântul Sava” din Bucureşti. De asemenea, a studiat la Paris, unde a pictat în atelierele lui Drolling şi Picot. Întors în ţară, a contribuit la reorganizarea învăţământului artistic românesc.

Aman, cunoscut ca pictor de compoziţii mari, a fost unul dintre primii gravori români, multe din operele sale fiind expuse la Muzeul Theodor Aman din Bucureşti. Dintre tablourile cu subiecte istorice ale pictorului român, amintim „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, „Bătălia de la Călugăreni”, „Proclamarea Unirii”.

În anul 1891, la Bucureşti, s-a stins din viaţă pictorul Theodor Aman, al cărui nume a rămas în istoria artei româneşti datorită operelor semnate şi contribuţiei aduse la întemeierea primelor Şcoli de Arte Frumoase la Bucureşti şi Iaşi.
 
La sărbătorirea a 150 de ani de la fondarea Școlii Naționale de Arte Frumoase, Poșta Română a pus în circulație o marcă poștală cu valoarea nominală de 8,10 lei care îl reprezintă pe Theodor Aman.
 
Sursa foto: enciclopediaromaniei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii