Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 26 iunie, este „Ziua Drapelului Naţional”

ro

26 Jun, 2014 10:06 2723 Marime text
Simbol al luptei poporului român pentru libertate, drapelul tricolor, în data de 26 iunie 1848, a fost adoptat oficial ca drapel naţional, în timpul Revoluţiei de la 1848, cele trei culori fiind dispuse în benzi orizontale, respectiv albastru sus, roşu jos şi galben la mijloc, purtând deviza „Dreptate şi frăţie”.
După venirea la putere a Regelui Carol I, steagul va avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua de 26 iunie a fost declarată „Ziua Drapelului Naţional”, prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, pentru a marca ziua în care guvernul revoluţionar a decretat ca tricolorul să reprezinte steagul tuturor românilor.
Drapelul României este arborat pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, dar şi la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional. Ca pavilion, este arborat pe navele de orice fel.
Cu ocazia acestei zile, în mai multe oraşe din ţară, sunt organizate diverse ceremonii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii