Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mata Hari, femeia care scandaliza Europa la începutul secolului XX... (galerie foto)

ro

25 Jul, 2014 00:00 1810 Marime text
În anul 1917, pe 25 iulie, Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, a fost găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei, în timpul Primului Război Mondial, fiind condamnată la moarte.
 
La vârsta de 18 ani, Mata Hari, fiica unui om de afaceri de succes, s-a căsătorit cu ofiţerul olandez Campbell MacLeod. După şapte ani de căsătorie, divorţează şi, ulterior, se face remarcată în Europa ca dansatoare şi curtezană, fiind considerată una dintre inventatoarele striptease-ului. Cunoaşte un succes răsunător şi, în scurt timp, oferă reprezentaţii în cele mai mari capitale ale Europei.
 
În afara scenei, Mata Hari lucra pentru serviciul de spionaj german, fiind plătită cu sume colosale de bani. În anul 1915, este arestată la Paris pentru spionaj. Şarmul lui Mata Hari, alături de cunoştinţele pe care le avea despre ofiţerii din armată, au dus la angajarea ei ca spion pentru Franţa, dar natura serviciilor oferite de Mata Hari atât ofiţerilor francezi, cât şi celor germani, rămâne un mister.
 
Deoarece primea bani din partea ambelor tabere, Mata Hari a fost arestată şi executată în anul 1917, în Franţa, la marginea pădurii Vincennes, de către un pluton francez format din 12 soldaţi. Înainte să fie executată, Mata Hari, care era îmbrăcată cu cele mai bune haine ale sale, s-a dezbrăcat în faţa plutonului, cu un calm neobişnuit pentru astfel de momente.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii