Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 33 de ani de la moartea sculptorului Boris Caragea

ro

08 Aug, 2015 00:00 2066 Marime text
De la moartea sculptorului Boris Caragea se împlinesc astăzi 33 de ani. Artistul s-a stins din viaţă la Bucureşti, la vârsta de 76 de ani.
 
Boris Caragea s-a născut la Balcic, în Bulgaria, fiind nevoit de mic să cunoască greutăţile vieţii. După ce a muncit ca pescar, a fost descoperit talentul său de a modela în lut şi în nisip. Prin urmare, între 1924 şi 1925, a luat lecţii de desen cu Hrandt Avakian. Un an mai târziu, s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, unde i-a avut drept profesori pe Frederic Storck şi Oscar Han. Din cauza resurselor materiale limitate, viitorul pictor a vrut să abandoneze şcoala, însă profesorul Oscar Han l-a ajutat să-şi termine studiile.
 
Aproape imediat după absolvire, Boris Caragea s-a remarcat prin construcția volumelor și finețea modelajului. În 1934, a deschis prima expoziţie de lucrări cu subiect folcloric în care se regăseau şi câteva de inspiraţie dobrogeană, dintre care amintim „Dans dobrogean” şi „Pescarii”. Din anul 1934 datează şi călătoria de studii de-a lungul coastelor Mării Mediterane.
 
De-a lungul vieţii, Boris Caragea a realizat importante lucrări plastice, printre acestea numărându-se „Durere”, „Aruncătorul de disc” şi „Monumentul Victoriei”, realizat din bronz şi inaugurat în 1968, în Parcul Primăriei Constanța. Lucrarea glorifică lupta antifascistă a poporului român, realizată în stilul specific realismului socialist.
 
Din 1951 până în 1957, Boris Caragea a fost preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici şi profesor la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu”. A participat de mai multe ori la Bienala de la Veneţia şi a fost prezent la numeroase expoziţii organizate în străinătate, în Austria, Polonia şi Budapesta.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii