Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Rafael Sanzio, unul dintre cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor...

ro

06 Apr, 2015 12:54 7150 Marime text
Pictorul Rafael Sanzio, unul din cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor, s-a stins din viaţă pe 6 aprilie 1520, la Roma. A fost un pictor şi arhitect de seamă al Renașterii italiene.
 
Rafael Sanzio s-a născut în primăvara anului 1483, în orașul Urbino, un important centru al vieții culturale italiene. Tatăl său a fost Giovanni di Santi di Pietro, pictor de curte al principilor de Montefeltro. Astfel, Rafael a crescut într-un mediu foarte receptiv la artă, primul său profesor fiind chiar tatăl său.
 
Încă în timpul vieții, pictorul a fost considerat unul din cei mai mari artiști ai epocii. Dintre cele mai importante opere ale sale, amintim frescele din Stanza della Segnatura, ce abordează temele: Adevărul, Bunătatea și Frumusețea. În scena înfățișând Parnasul, Rafael identifică Frumusețea cu muzica și poezia, Bunătatea este exprimată de virtuțile fundamentale, iar Adevărul, legat de noțiunea rațiunii, este reprezentat de grupul filozofilor din Atena antică. De asemenea, a pictat numeroase compoziții în care apare Fecioara Maria.
 
Rafael a crescut în bogata atmosferă a culturii umaniste a Renașterii. A slujit această cultură și s-a slujit de ea, pentru ca, în final, să devină unul dintre cei mai iluștri reprezentanți ai ei.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii