Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Marie şi Pierre Curie, cei care au dat startul unei noi ere în domeniul fizicii şi al chimiei...

ro

20 Apr, 2015 11:29 5214 Marime text
Marie şi Pierre Curie reprezintă două coordonate importante în istorie. Pe 20 aprilie 1902, cei doi, în laboratorul lor din Paris, au izolat cu succes săruri de radiu dintr-o substanţă minerală. Şi fiica lor, Irene, în 1934, alături de soţul său, a descoperit radiaţia artificială. 
 
Marie, în 1894, l-a cunoscut pe fizicianul Pierre Curie, cu care a realizat cercetări în domeniul radioactivităţii, descoperind poloniul şi radiul. În anul 1903, datorită acestei performanţe, Marie şi Pierre primesc Premiul Nobel pentru Fizică, alături de Henri Becquerel. Devine prima femeie laureată cu Premiul Nobel.

După ce Pierre moare, în urma unui accident teribil, capul fiindu-i zdrobit de roţile unui vehicul tras de cai, Marie continuă singură cercetările. În 1914, a fost numită director al Institutului de Cercetare a Radiului din Paris.

Apar consecinţele unei vieţi dedicate radioactivităţii, iar starea ei de sănătate se înrăutăţeşte cu fiecare an ce trece. La vârsta de 67, moare de leucemie. Cel care i-a alcătuit discursul comemorativ a fost chiar savantul Albert Einstein: „Cea mai mare operă ştiinţifică a vieţii ei, dovada existenţei şi izolarea elementelor radioactive, îşi datorează realizarea nu doar unei curajoase intuiţii, ci şi unei dăruiri şi tenacităţi în efectuarea muncii sale de cercetare, în împrejurimi inimaginabil de dure, cum nu s-au întâlnit adesea în istoria ştiinţelor experimentale".
 
Sursa foto: theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii