Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 decembrie în istorie Marie Curie devine prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Fizică. Ce alte evenimente au avut loc

ro

10 Dec, 2021 12:07 1559 Marime text
  • La data de 10 decembrie 1903, Marie Curie, om de știință, a primit, alături de soțul ei Pierre Curie și de fizicianul Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivității, devenind prima femeie laureată a acestui premiu.
 
Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel.

Marie Curie a fost singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate, potrivit wikipedia.org.

Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie).





Iată ce alte evenimente au avut loc la 10 decembrie


 
1389: Tratatul de alianță de la Radom, dintre Mircea cel Bătrân și regele Poloniei.


1799: Franța adoptă metru ca unitate de măsură oficială.


1817: Mississippi devine cel de-al douăzecilea stat al Statelor Unite ale Americii. Simultan, Teritoriul Mississippi, entitate administrativă pre-statală a statului omonim este oficial dezmembrat.


1901: Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizică, medicină, chimie, literatură și pace.



19031904: Cercetătorul rus Ivan Pavlov primește Premiul Nobel pentru cercetările sale privind sistemul digestiv, în cadrul cărora a descoperit așa numitele reflexe condiționate, opuse celor moștenite.


1919: România semnează Tratatele de pace cu Austria și Bulgaria, după încheierea Primului Război Mondial.


1924: Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit fiziologului olandez Willem Einthoven, pentru inventarea electrocardiografului.

1933: Prin hotărârea Consiliului de Miniștri, guvernul național liberal scoate în afara legii "Garda de Fier".



1935: Primăria orașului București ia hotărârea de a–l proclama pe George Enescu "cetățean de onoare".

1938: Au început filmările la pelicula Pe aripile vântului.

1945: Olanda devine membră a ONU.

1995: Rețeaua americană de televiziune prin cablu CNN a transmis, în premieră, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, organizată la Primăria din Oslo.

2000: Ion Iliescu câștigă al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale impunându-se în fața ultranaționalistului Corneliu Vadim Tudor.


2008: La o licitație Christie din Londra, diamantul Wittelsbach Blue este vândut cu 16,4 milioane de lire sterline, cel mai mare preț plătit vreodată la o licitație pentru un diamant. În iunie 2011, diamantul a fost vândut emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, pentru cel puțin 80 de milioane dolari SUA.
 
Sărbători

 
Sf. Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf (calendar creștin-ortodox; calendar greco-catolic)
Ziua Internațională a Drepturilor Omului (ONU)


Sursă foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii