Ziua Dobrogei, 139 ani
14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
11:06 23 10 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate Tarhonul, o plantă-condiment cu valori terapeutice

ro

29 Jul, 2015 00:00 984 Marime text
Originar din stepele Mongoliei şi ale Siberiei, tarhonul este o plantă condimentară, perenă şi semilemnoasă. El conţine ulei eteric, flavonoide, mucilagii, vitaminele A, B şi C, pectine, substanţe azotate şi săruri minerale. Această plantă are numeroase efecte terapeutice, respectiv diuretice, antiinflamatorii, decongestive, antibacteriene, antivirale, antiinfecţioase, antiparazitare, antispastice, carminative, stomahice, expectorante şi aperitive.

Datorită efectelor enumerate, tarhonul stimulează secreţiile gastrice, intensifică eliminarea bilei, ajută la normalizarea digestiei, creşte pofta de mâncare, combate durerile abdominale, colitele de fermentaţie, sughiţul, constipaţiile, balonările şi flatulenţa. De asemenea, tarhonul are capacitatea de a elimina toxinele şi gazele intestinale.
 
Frunzele de tarhon contribuie la regenerarea celulelor distruse în ciroză şi ascită, totodată, combate durerile de cap, stările de nervozitate, insomniile şi fluidifică secreţiile bronhice. Pe de altă parte, tarhonul protejează dinţii împotriva cariilor şi întăreşte gingiile. Această plantă poate înlocui sarea la persoanele care suferă de hipertensiune arterială. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii