Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Virtuţile medicinale ale cartofului sunt atestate de multă vreme

ro

03 Feb, 2015 00:00 1408 Marime text


Denumire știinţifică: Solanum tuberosum.

Denumiri populare: baraboi, barabulă.

Prezentare. Cartoful – o plantă erbacee anuală din familia solanaceelor – provine din America. Adus și aclimatizat în Europa, cartoful a fost folosit, o vreme, ca hrană pentru animale. În secolul al XVIII-lea, farmacistul francez  Parmentier introduce cartoful în alimentaţia oamenilor. Datorită calităţilor sale nutritive, cartoful a devenit foarte repede hrană de bază pentru popoare întregi. În pământ, cartoful are o tulpină care se îngroașă sub formă de  tuberculi și rădăcini. Tulpina aeriană este muchiată și suculentă. Florile cartofului sunt albe sau violete. În alimentaţie, dar și pentru terapii, se utilizează tuberculul. Pentru uz medicinal se prepară suc, decoct, cataplasme, terci  de cartofi cruzi, cartofi în coajă fierţi pe jumătate, cartofi copţi sau fierţi în coajă, făină de cartofi.

Substanţe active importante: amidon, săruri minerale diverse (pe bază de calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, potasiu), protide, lipide, vitaminele din grupul B (B1, B2, B6), vitaminele A și C, acid folic, acid citric, acid  malic. Toate acestea arată importanţa de excepţie a cartofului pentru alimentaţie, oferind, practic, o hrănire completă. Mai mult decât atât, cartoful este foarte ușor digerabil.

Întrebuinţări. Preparatele din cartofi combat aciditatea  gastrică, precum și iritaţiile interne și ulcerele gastrice și duodenale. Naturiștii recomandă consumul de cartofi celor care suferă de diabet, obezitate (cartofii nu îngrașă!),  litiaze biliare, disfuncţii intestinale, hepatite, dischinezii biliare, artrite. Decoctul de cartofi fierţi în coajă are proprietăţi alcalinizante și remineralizante. Cel mai sănătos mod de preparare a cartofului este coacerea sau fierberea  în coajă. În afară de tuberculi, celelalte părţi ale cartofului sunt toxice. Și chiar și tuberculii sunt toxici dacă au culoarea verde, culoare ce apare, de obicei, după ce tuberculul de cartof a stat timp îndelungat la soare. Cândva, pe vremea când se cultiva mai mult ca plantă decorativă, iniţiaţii considerau cartoful ca un leac pentru creșterea longevităţii. Cartofii dulci, cunoscuţi și sub  numele de batate (Ipomoea batatas), precum și topinamburul sau napul porcesc (Helianthus tuberosus) au proprietăţi asemănătoare cu ale cartofului. Napul porcesc este denumit de naturiști cartoful diabeticilor. Batata și napul  porcesc sunt recomandate cu insistenţă în hrana celor care suferă de afecţiuni cardiovasculare.

DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii