Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cum ştii dacă suferi de astenie de toamnă

ro

24 Sep, 2015 21:19 2060 Marime text
Astenia este un tip de depresie care apare în acelaşi sezon, în fiecare an. De obicei, simptomele încep să apară odată cu lunile de toamnă şi se pot prelungi până în perioada de iarnă. Toamna, pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar îşi pierde rezistenţa. Lipsa de energie, tristeţea permanentă, insomnia, depresia şi fluctuaţiile de apetit resimţite toamna sunt simptome ale asteniei.
 
Acest diagnostic poate fi pus unei persoane dacă a avut aceleaşi simptome timp de trei sezoane la rând şi dacă acestea s-au ameliorat pe durata verii şi a primăverii. Alte simptome ale asteniei sunt pierderea energiei şi abilităţii de concentrare în timpul după-amiezii, pierderea interesului pentru muncă şi pentru alte activităţi, mişcări lente, senzaţia de oboseală şi neputinţa de a face faţă activităţilor zilnice, dorinţa de a dormi foarte mult şi dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei.
 
Aceste simptome debutează toamna, ating un maximum pe perioada iernii şi dispar de obicei primăvara. Alimentaţia are un rol important în combaterea asteniei de toamna. În primul rând, trebuie eliminate alimentele procesate, dulciurile şi sucurile acidulate, cu un conţinut ridicat de zahăr sau de îndulcitori artificiali. În această perioadă organismul are nevoie de un aport ridicat de substanţe vitale, printre care se numără complexul de vitamine B, vitaminele A, C şi D, fier, zinc şi magneziu. Printre alimentele ce trebuie consumate se numără mazărea, fasolea, soia, miezul de nucă, ouăle, lactatele, prunele, merele, afinele, zmeura, varza, morcovul, conopida, ardeiul şi broccoli.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii