Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cele mai bune surse de carbohidraţi

ro

08 Jan, 2015 14:16 1344 Marime text
Carbohidraţii, substanţe folosite de organism cu precădere ca sursă de energie, provin din surse vegetale. Muşchii şi creierul au cel mai mult nevoie de carbohidraţi pentru a-şi satisface nevoile energetice. În timpul exerciţiilor fizice de intensitate mare se consumă carbohidraţi, iar cantitatea disponibilă afectează direct energia şi rezistenţa. Un gram de carbohidraţi echivalează cu aproximativ patru calorii.
 
Alimentele care conţin carbohidrati ar trebui să aducă în dietă fibre, minerale, vitamine, antioxidanţi, fitonutrienţi şi enzime. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sursele trebuie să fie cât mai puţin procesate. Pancreasul are o capacitate limitată de a produce insulină, deci cu cât se consumă mai puţini carbohidraţi cu atât pancreasul va putea produce insulină mai mult timp. Când pancreasul este epuizat şi nu mai produce insulină, se instalează diabetul şi bolile asociate acestuia. 
 
De menţionat este că o dietă bogată în carbohidraţi creşte aportul caloriilor din organism, ceea ce duce la îngrăşare. Cele mai bune surse de carbohidraţi se referă la orez brun, fasole, linte, hrişcă, pâine din grâu integral, fructe şi legume. Pe de altă parte, carbohidraţii care ar trebui evitaţi sunt pastele din făină albă, orezul alb, gogoşile, covrigii şi dulciurile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii