Ziua Dobrogei, 139 ani
14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
21:13 20 10 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Proprietăţile alimentelor în funcţie de culoare

ro

19 Feb, 2017 00:00 779 Marime text

 
Fitochimicalele ce dau fructelor şi legumelor culoarea pot ajuta la menţinerea sănătăţii şi la fortificarea sistemului imunitar. În acest sens, fructele şi legumele viu colorate conţin cei mai mulţi antioxidanţi, ce protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. De aceea, este important să consumăm atât alimentele verzi, dar şi pe cele roşii, portocalii, galbene.
 
Alimentele roşii conţin o cantitate importantă de licopen, un antioxidant puternic cu ajutorul căruia putem sfida trecerea anilor, păstrându-ne aspectul şi sănătatea. Prepararea legumelor ce conţin licopen creşte nivelul asimilării acestuia de către organism. Pigmenţii roşii conţin antioxidanţi care susţin sănătatea inimii şi duc la îmbunătăţirea funcţiei memoriei. Antioxidanţii din fructele şi legumele de culoare roşie pot reduce riscul de cancer prin prevenirea degenerării ţesutului şi pot îmbunătăţi funcţionarea tractului urinar.
 
Alimentele galbene şi portocalii conţin alfa şi betacaroten, doi aliaţi de nădejde în combaterea îmbătrânirii celulelor, care protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Un alt rol al betacarotenului este acela că sporeşte capacitatea proprie de apărare a organismului.
 
Alimentele verzi sunt importante surse de luteină, indoli şi zeaxantină. Ele reduc riscul producerii unor boli cardiovasculare. Datorită clorofilei, au proprietăţi anticancerigene. În plus, fructele şi legumele verzi sunt bogate în carotenoizi, vitamine, minerale, dar şi calciu, care ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor.  
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii