Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce avem nevoie de vitamine

ro

25 Jun, 2014 18:22 1347 Marime text
Vitaminele, compuşi organici a căror prezenţă în organism este obligatorie pentru îndeplinirea unor funcţii esenţiale, sunt clasificate în liposolubile, A,D,E şi K, şi hidrosolubile, vitamina C şi cele din grupul B.
Vitamina A are rol important în profilaxia tulburărilor de vedere şi în apărarea împotriva infecţiilor. Totodată, îmbunătăţeşte calitatea pielii şi circulaţia sanguină şi contribuie în procesele de creştere şi dezvoltare. Vitamina D contribuie la sănătatea oaselor, asigură transportul calciului şi fosforului în organism şi ajută celulele canceroase să se autodistrugă. Vitamina E are funcţia de antioxidant, protejează membranele celulare, păstrează echilibrul nervos şi muscular, în timp ce vitamina K coagulează rapid sângele şi acţionează preventiv asupra hemoragiilor interne. Vitamina B1 sau tiamina participă în reacţiile de descompunere a proteinei în aminoacizi, a carbohidraţilor în glucoză şi a grăsimilor în acizi graşi. Vitamina B2 sau riboflavina contribuie la conversia mâncării şi a energiei, în timp ce vitamina B3 este o coenzimă, ce ajută la producerea colesterolului şi a grăsimilor.
Vitamina B5 este importantă, deoarece apără împotriva infecţiilor, iar vitamina B6 are rol în echilibrarea nivelelor de potasiu şi sodiu şi în producerea hemoglobinei. Vitamina B7 contribuie la producerea acizilor graşi, la metabolizarea grăsimilor şi la creşterea celulelor, iar vitamina B9 sau acidul folic este responsabilă cu producerea moleculelor de ADN. Vitamina B12 contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos şi la descompunerea unor aminoacizi şi a unor acizi graşi. Vitamina C sau acidul ascorbic produce colagen, ajută la absorbţia fierului şi apără  structurile organismului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii