Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Consecinţă a stilului de viaţă modern. Cum putem preveni sau întârzia apariţia diabetului zaharat

ro

20 May, 2015 00:00 2055 Marime text
Viaţa alertă a ultimilor ani, schimbarea modului de alimentaţie, dar şi modalitatea în care produsele aflate pe piaţă sunt procesate îşi pun zilnic amprenta asupra sănătăţii noastre. Şi pregătitul mâncării în casă a ajuns să fie un lux, mai ales în familiile tinere care se confruntă cu lipsa timpului. Iar sintagma „Suntem ceea ce mâncăm” ne defineşte la nivel global şi din ce în ce mai mult în ultimii ani, la nivel naţional. Cel mai nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind epidemia bolilor cronice netransmisibile reiterează importanța celor patru categorii de boli, bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, diabetul zaharat, cancerul și bolile obstructive pulmonare, care sunt principalii factori răspunzători de 75% din mortalitatea planetară. Din păcate, diabetul zaharat de tip 1 este o boală care evoluează multă vreme asimptomatic iar mulţi ajung, din această cauză, prea târziu la medicul specialist când deja au apărut complicaţiile.

În ultima vreme, din cauza tehnologizării excesive la toate nivelele consumului, ne confruntăm din ce în ce mai des cu o creştere spectaculoasă a cazurilor de diabet zaharat, în special de diabet zaharat de tip 1. Specialiştii spun că acest lucru este consecinţa directă a stilului nostru de viaţă şi a faptului că nu facem suficientă mişcare şi nu mâncăm alimentele corespunzătoare de care are nevoie organismul pentru a putea funcţiona în condiţii normale. „Din păcate, copiii sunt supraalimentaţi, au renunţat să bată mingea în aer liber şi petrec prea mult timp în faţa calculatorului, iar acest lucru are consecinţe asupra vieţii lor de adult. Din ce în ce mai multe persoane au şi antecedente familiale”, spune medicul primar Simona Nicodim, specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Clinicii Life Rehab. Specialistul susţine că stă în puterea noastră să prevenim sau să întârziem diabetul zaharat de tip 2 încercând să facem mişcare, măcar mers pe jos 30 de minute pe zi.

În ceea ce-i priveşte pe copiii, ar trebui să îi încurajăm să practice un sport, să meargă cu bicicleta sau cu rolele. „Şi şcoala are rolul ei în educaţia noastră, dar lucrurile legate de stilul de viaţă pornesc din familie, la fel ca şi obiceiurile alimentare”, a mai adăugat medicul. De obicei, persoanele care au  kilograme în plus dau vina pe faptul că în familia lor sunt multe persoane ponderale însă, în realitate, din familie se moşteneşte şi un anume tip de comportament alimentar.

De ce apare diabetul?

Un factor esenţial în apariţia obezităţii şi a diabetului zaharat de tip 2, în timp, este programul de mese neregulat, lipsa micului dejun şi un aport caloric mare în a doua parte a zilei, dar şi consumul de alimente nesănătoase. „Nu este vorba doar despre consumul de alimente bogate în grăsimi ci şi de sucuri îndulcite sau dulciurile. Se mănâncă tot mai puţine fructe, legume, zarzavaturi şi asta ne dă probleme pe termen lung”, spune medicul nutriţionist. Recomandarea acestuia, pentru prevenirea diabetului sau întârzierea apariţiei lui – în cazul persoanelor predispuse genetic, este adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi verificarea indicelui glicemic măcar o dată pe an, după 40 de ani, şi chiar mai des dacă avem factori diabetici în familie. De asemenea, femeile care au născut copii mai mari de patru kilograme au risc de a dezvolta diabet ulterior.
Obezitatea este un factor de risc pentru apariţia diabetului, dar există şi forme de diabet care apare la persoane normo-ponderale.

Când trebuie să ne îngrijoreze valoarea glicemiei

Glicemia, în cazul unei persoane normale, fără probleme medicale, este situată sub 100 de miligrame la decilitru. Când glicemia creşte peste această valoare recomandarea medicului este repetarea acesteia şi dacă valoarea se confirmă este bine să ne adresăm unui specialist pentru a clarifica situaţia. Din păcate diabetul zaharat de tip de este o boală care evoluează multă vreme asimptomatic, din această cauză putem ajunge prea târziu la medic.

Semnele diabetului

În general, copiii sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1, însă există şi cazuri de diabet zaharat tip 2. În cazul acestora, debutul este mai brusc, zgomotos, şi necesită terapie pentru că este vital. Simptomele ar trebui să îngrijoreze orice părinte:  urinare frecventă, sete permanentă, scădere bruscă în greutate. În ultima vreme şi la copii a apărut diabet zaharat de tip 2, ca şi consecinţă a obezităţii.
La pacienţii adulţi debutul poate fi mai lent, simptomele apar în timp şi pot fi atipice: senzaţie de gură uscată, iritaţie pe piele, dureri de picioare, ameţeală. Se întâmplă chiar la unii pacienţi să nu aibă niciun fel de simptome şi descoperă pur întâmplător că au această boală.

Specialiştii sunt de părere că este foarte important să se diagnosticheze diabetul cât mai precoce pentru că dacă se intervine cu dietă şi tratamentul potrivit lucrurile pot fi mai uşor ţinute sub control. „În momentul când nu am ştiut sau am neglijat să mergem la medic gândindu-ne că nu doare, ne putem trezi cu complicaţii în momentul diagnosticului. Iar diabetul dă complicaţii grave cum ar fi pierderea totală a vederii, probleme la nivel renal, amputaţii ale unor membre sau alte complicaţii severe. Sunt mulţi pacienţi care se diagnostichează cu diabet după ce fac un infarct sau atac cerebral. Când pacientul are deja o serie de complicaţii putem să încetinim cumva evoluţia bolii, dar niciodată nu vom putea ajunge la starea dinainte”, spune medicul Simona Nicodim.

Un alt stil de viaţă

Medicul specialistul spune că diabetul zaharat de tip 1 este o boală autoimună al cărui factor nu îl cunoaştem, poate fi o infecţie sau orice altceva, un factor care declanşează un proces autoimun care face ca organismul să nu-şi recunoască propriile celule şi să ş-i le distrugă. Nu se ştie exact momentul declanşator al acestui proces. Persoanele care au valori glicemice la limita maximă pot să întârzie apariţia unui diabet zaharat având grijă la alimentaţie şi făcând mişcare. „Avem pacienţi care au diabet de zeci de ani, se poate duce o viaţă normală. Diabetul nu este neapărat ereditar, dar putem să avem un anume risc să-l facem sau nu. Depinde ce gene am moştenit  şi ce viaţă ducem. Din fericire, nu este obligatoriu ca un părinte cu diabet să aibă un copil cu diabet. Însă, persoanele care au rude de gradul I cu diabet de tip 1este bine să se testeze periodic”, a mai adăugat medicul specialist.

Persoanelor cu diabet zaharat, tratament cu insulină, le sunt interzise o serie de meserii. Nu pot fi scafandri sau piloţi, pentru că scăderea bruscă a glicemiei modifică o serie de reacţii ale corpului.
Un pacient cu diabet tip 1 poate duce o viaţă normală, dar pentru a face sport de performanţă este nevoie de un efort suplimentar, adaptarea corectă a dozelor de insulină, testări foarte frecvente. Există sportivi de performanţă care au diabet de tip 1, fără ca acest lucru să fie interzis.

Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii