Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tupeu parlamentar Aleşii neamului nu s-au lăsat și și-au dat pensii speciale!

ro

15 Dec, 2015 12:00 1177 Marime text
 
Cu bombăneli venite din partea unora, cu cârcoteli din partea altora, dar cu susținere din partea majorității… parlamentarii și-au dat pensii speciale. După cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat legea cu o parte dintre amendamentele cerute de președinte cu 300 de voturi ”pentru”, opt abțineri și două împotrivă.

Practic, parlamentarii au votat două cereri trimise de Iohannis: una privind legea pensiilor speciale și alta privind acordarea unor sume forfetare pentru transport în teritoriu. Rezultatul acestor voturi este acela că parlamentarii vor primi bani de transport în locul mașinilor de serviciu, iar parlamentarii cu cel puțin un mandat vor primi pensii speciale la împlinirea vârstei de pensionare. La votul pentru banii pe transport au votat pentru 287 de parlamentari, după care liberalii au părăsit sala, nedorind să participe la vot.

Și la legea privind pensiile speciale, s-a iscat un adevărat scandal, unde se votează prin ridicarea mâinii. Liberalii au contestat procedura pe care a ales-o președintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Drept urmare, Zgonea a mai supus o dată la vot același lucru.

Liberalii au cerut ca după votul pe cererea de reexaminare a președintelui să se dea un vot și pe legea în ansamblu. Președintele Comisiei de statut a făcut aceeași solicitare. În cele din urmă președintele Camerei Deputatilor, deși le-a explicat că regulamentul nu prevede această procedură.

Astfel la votul pe ansamblu, pensiile speciale pentru parlamentari au fost aprobate cu 287 de voturi ”pentru”, cinci abțineri și un vot împotrivă. Diferența dintre primul și al doilea vot este dată de liberalii care au părăsit sala, nedorind să participe la vot.

Totuși parlamentarii vor beneficia de pensii speciale după cel puțin un mandat întreg și dacă nu au săvărșit fapte de corupție. Totodată, dacă parlamentarul a atins vârsta pensionării dar este încă în timpul mandatului nu va primi pensie specială până la încetarea mandatului, în cazul în care va reveni în Parlament, primirea pensiei va fi suspendată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii