Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaziune fiscală de 30 mil. de euro Said Baaklini a fost trimis în judecată de DNA. Legături la Constanţa

ro

10 Oct, 2013 16:49 3443 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BAAKLINI SAID, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de iniţiere/constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (două acte materiale)

BĂBUCĂ FLORENTINA SILVIA, administrator la SC B&B BUSINESS SOLUTION INVESTMENT SRL, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (două acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Baaklini Said a inițiat și a constituit un grup infracțional organizat, la care a aderat inculpata Băbucă Florentina Silvia în calitate de administrator la SC B&B BUSINESS SOLUTION INVESTMENT SRL, precum și alte persoane, în scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale către stat și de obține fără drept sume de bani, cu titlu de rambursări TVA. Inculpatul Baaklini Said a coordonat grupul prin acțiuni concrete constând în negocieri de contracte, înregistrarea documentelor contabile ale societăților SC BUSINESS SOLUTION INVESTMENT SRL, MIKE TRADING & INVESTMENT SRL, SC RHINO GROUP TECHOLOGY SRL, prin intermediul SC LIBAROM AGRI SRL (societate în care avea calitatea de unic administrator/asociat) și stabilirea sediului social/punctelor de lucru pentru toate societățile amintite la aceeași adresă.
Planul infracţional conceput de inculpatul Said Baaklini a vizat activităţi de evidențiere în actele contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive pe de o parte, iar pe de altă parte obţinerea, cu încălcarea legii, a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul de stat.
Inculpata Băbucă Florentina Silvia, sprijinită de Said Baaklini și de alte persoane, a înregistrat în contabilitatea societății SC B&B BUSINESS SOLUTION INVESTMENT SRL documente care nu au avut la bază operațiuni reale, respectiv livrări de motoare către o societate din Bulgaria, precum și cheltuieli fictive.
Prin infracțiunile reținute, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 126.108.501 lei, echivalentul a 29.945.224 euro.
Prejudiciul total a rezultat din:
- obținerea fără drept, de către inculpatul Baaklini Said, în calitate de administrator la SC LIBAROM AGRI SRL, a rambursării de TVA în sumă de 27.061.981 lei, echivalentul a 6.310.949 euro;
- evidențierea în contabilitate, de către inculpata Băbucă Florentina Silvia, sprijinită de inculpatul Baaklini Said, a unor cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, precum și evidențierea altor operațiuni fictive ( tranzacția livrare mărfuri intracomunitare) ceea ce a condus la un prejudiciu în sumă de 99.046.520 lei, echivalentul a 23.634.275 euro.

În vederea recuperării pagubei produse prin infracţiune, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile și conturilor bancare aparţinând inculpaților Said Baaklini și Băbucă Florentina Silvia, precum și asupra bunurilor mobile şi imobile ale părţilor responsabile civilmente, societăţile LIBAROM AGRI SRL, ROBIRRA GROUP SRL, MIKE TRADING&INVESTMENT SRL şi B&B BUSINESS SOLUTIONS INVESTMENT SRL, controlate de Said Baaklini. De asemenea, s-a instituit sechestru asigurător și asupra sumelor aflate în/virate ulterior în conturile bancare deschise de inculpații Baaklini Said și Băbucă Florentina Silvia şi de părţile responsabile civilmente, până la concurenţa sumei de 99.000.000 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Amintim că inculpatul Said Baaklini a fost trimis în judecată, într-o altă cauză, în cursul lunii februarie 2011 (detalii în comunicatul nr. 55/VIII/3 din data de 10 februarie 2011). Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Comunicatul nr. 55/VIII/3 din data de 10 februarie 2011 face referire la dosarul cunoscut generic „UCM Reşiţa”, unde printre inculpaţi se află şi Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii