Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:40 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ginerele fostului preşedinte al CJC şi al PD Un fost judecător din Constanţa va „tranşa“ celebrul dosar UCM Reşiţa (documente)

ro

14 May, 2015 00:00 2901 Marime text
Curtea de Apel Bucureşti a acordat un nou termen de judecată în celebrul dosar UCM Reşiţa, cauză în care inculpaţi sunt Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa, afaceristul Said Baaklini, precum şi Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ SA Constanţa. Cauza va fi soluţionată, printr-o decizie definitivă, de judecătorii Vasile Băjan şi Damian Dolache, acesta din urmă fiind, potrivit surselor noastre, ginerele lui Stelian Duţu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi al vechiului PD Constanţa.
 
Amintim că prima instanţă, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, i-a aplicat lui Bogatu doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru favorizarea infractorului şi pentru intermediere de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite. Baaklini a primit şapte ani pentru tentativă la infracţiunea de stabilire cu rea-credinţa de către contribuabil a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 8, alin. 1 din Legea nr. 241/2005. Chebuţiu şi Preda au luat câte cinci ani de închisoare.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „la data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA“.

„Într-o avansată stare de degradare“

„Factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatarea tehnico-ştiinţifică administrată în cauză, a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 214.000 de euro, adică de circa 50 de ori mai mică decât cea consemnată în factură“, conform rechizitoriului.

Numit, prin decret prezidenţial, judecător la Constanţa

Revenind la cei doi judecători care vor închide dosarul, aşa cum precizam şi mai sus, printr-o decizie definitivă, aceştia sunt Vasile Băjan şi Damian Dolache. Cel din urmă este, conform surselor noastre, fost judecător constănţean. În luna aprilie 2002, Damian Dolache a fost numit, prin decret prezidenţial, judecător la Judecătoria Constanţa. Mai mult decât atât, Dolache este, potrivit surselor noastre, ginerele lui Stelian Duţu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi al vechiului PD Constanţa.

Împrumut acordat în nume personal lui Stelian Duţu

Conform celei mai recente declaraţii de avere puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, familia lui Damian Dolache nu are case, terenuri, însă deţine două automobile: un Citroën Xsara Picasso şi un Renault Megane. Mai departe, judecătorul are în bancă aproape 100.000 de lei, dar şi o datorie de 41.000 de lei către o unitate bancară. Damian Dolache a trecut în declaraţia sa de avere că i-a acordat un împrumut în nume personal lui „Stelian Duţu“, în valoare de 30.000 de dolari, şi unul lui „Ionel Dumitreasa“, în valoare de 20.500 de lei.
 
Comunicatul DNA privind prezenta cauză, dar şi declaraţia de avere a lui Damian Dolache sunt disponibile în secţiunea „Documente“.

Citeşte şi

Eugen Bogatu, Said Baaklini, Preda şi Chebuţiu
Cei patru inculpaţi ai Dosarului UCM Reşiţa, „sechestraţi“ în România (document)


Procurorii au inaintat apel impotriva sentintei date in cazul braconierilor bulgari

Ti-a placut articolul?

Comentarii