Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Arheologie Constanţa demarează un nou proiect pentru persoanele nevăzătoare

ro

17 Aug, 2017 12:53 2785 Marime text


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
(MINAC) anunță finalizarea proiectului ArheoTACT, prin intermediul căruia este facilitat accesul persoanelor cu deficienţe de vedere la patrimoniul istoric și arheologic al Dobrogei.

În cadrul proiectului a fost pus în aplicare un program de educație non-formală conceput pentru copii și persoane adulte cu deficiențe de vedere, prin organizarea workshop-ului denumit "Vibrația formelor", ce a cuprins două ateliere de lucru distincte dar complementare: Atelier de pictură Ebru și Atelier de restaurare ceramică.

În acest scop, a fost creată o infrastructură de muzeu (covoare tactile, replici și modele tactile, ghiduri de expoziție și etichete tipărite în alfabet Braille) și o infrastructură media specifică (fiecare muzeu participant a fost dotat cu tablete și audio-ghiduri ce au instalate programe specifice; la muzeele din Constanța, Histria și Mangalia au fost instalate calculatoare cu programe – cititoare de text JAWS; a fost construit un website dedicat, www.arheotact.ro, de unde se pot descărca ghidurile expozițiilor muzeelor participante și alte informații etc.).

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt persoanele cu deficienţe de vedere (atât adulți, cât și copii), iar beneficiarii indirecţi includ familiile, educatorii și însoţitorii acestora – dar şi specialiștii muzeului și ai instituțiilor partenere, precum și voluntari și angajați ai ONG-urilor din județul Constanța și din alte județe ale României, care se ocupă de persoanele cu deficiențe de vedere.

Proiectul este câștigător în cadrul programului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet” - ediția 2016, organizat de Fundația Orange, aplicant fiind MINA Constanța, parteneri "Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Constanța-Tulcea" și Muzeul "Callatis" Mangalia, iar voluntari de la Lions Club Constanța au ajutat la implementarea acestuia. Proiectul a fost susținut și de către DGASPC Constanța și organizația media Info Sud-Est. La proiect, muzeul constănțean a participat și cu muzeele gestionate în județul Constanța, respectiv Muzeul Carsium Hârșova, Muzeul Axiopolis Cernavodă, Muzeul Tropaeum Traiani Adamclisi, Complexul muzeal Histria.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii