Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 25 octombrie Trăiască falimentul! Reorganizările au murit!

ro

14 Oct, 2013 08:12 1718 Marime text
Firmele intrate în insolvenţă îşi pot lua adio de la şansele de salvare prin reorganizare, iar creditorii privaţi, de la posibilitatea recuperării creanţelor. Singurul mulţumit de modificările - surpriză cu care a fost aprobat Codul insolvenţei este statul.
Guvernul Ponta a şters cu buretele luni întregi de dezbateri şi consultări pe marginea unui act normativ extrem de important, Codul insolvenţei, aprobându-l, surprinzător, prin ordonanţă de urgenţă, cu câteva modificări caracterizate drept aberante chiar şi de specialişti care au oferit consultanţă în elaborarea proiectului.
Codul insolvenţei scurtează termenul până la intrarea în faliment la 1 an
Cele mai grave: reducerea perioadei în care se poate implementa planul de reorganizare de la trei ani la un an, ridicarea procentelor de aprobare a planului de reorganizare de la 30%, la 50% din total masă credală şi posibilitatea suspendării licenţei de emisie a posturilor TV şi de radiu aflate în insolvenţă. Peste toate acestea, codul conţine prevederi care se aplică retroactiv şi va intra în vigoare rapid, pe 25 octombrie.
Decizia a reuşit să nemulţumească pe toată lumea. Pe de o parte, firmele aflate în insolvenţă îşi văd distruse şansele, oricum mici, de redresare. Pe de altă parte, creditorii, în special cei garantaţi, sunt puşi în situaţie defavorabilă cu debitorul, dar mai ales cu statul, care devine creditor privilegiat, fiind singurul care poate trece la executare silită pentru datoriile curente. 

sursa: capital.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii