Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chestor, fost şef al IPJ Bihor, trimis în judecată, sub control judiciar

ro

20 Jan, 2017 09:58 2713 Marime text
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1220/VIII/3 din 26 septembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
 
Popa Liviu, chestor de poliție, la data faptelor inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată),  fals în declarații în formă continuată,
 
Aindrei Remus Daniel,
comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Poliției municipiului Beiuș, în sarcina căruia s-au reținut 5 infracțiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată),
 
Vesa Dorin Ioan, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:      luare de mită (3 fapte), instigare la luare de mită în formă continuată,
 
Bat Gheorghe, agent șef principal, la data faptelor șef al Postului de Poliție Pietroasa, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată), trafic de influență (2 fapte),  complicitate la luare de mită, dare de mită în formă continuată,
 
Rotar Raul Ovidiu Raj, agent șef principal de poliție, la data faptelor șef al Postului de Poliție Cărpinet, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:  complicitate la luare de mită (2 fapte),  dare de mită în formă continuată,
 
Pătroc Minodora Ioana, consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

Şi în stare de libertate a inculpaților: 
 
Bodea Nicolae Dan, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută,
 
Simea Ioan Florian, viceprimar al comunei Roșia, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, dare de mită,
 
Galea Ovidiu Daniel, judecător la Tribunalul Bihor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de fals în declarații în formă continuată,
 
Balint Eugen Vasile în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2012 – 2014, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus Daniel, în calitățile menționate mai sus, au protejat activitatea infracțională a unei persoane (martor în prezenta cauză) și nu și-au îndeplinit, potrivit legii, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcțiile de conducere deținute constând, printre altele, în conducerea și coordonarea lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor - Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și respectiv a celor din cadrul Poliției mun. Beiuș.
 
Concret, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus au făcut demersuri astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă.

De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu constituie de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod.

În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei.

Ulterior, cei doi inculpați au primit foloase în valoare de 7.979 lei, ce au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș.

În vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale.
În cursul lunii iulie 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, a pretins, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, Rotar Raul Ovidiu Raj, de la cinci persoane, cantitatea de 2 (două) tone și 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curții de la locuința ginerelui său, inculpatul Balint Eugen Vasile.

Audiat în prezenta cauză, acesta din urmă a făcut afirmații mincinoase în legătură cu neimplicarea socrului său în achiziționarea bunurilor respective  și în legătură cu achitarea prețului către persoanele care au furnizat piatra ornamentală.

Pentru foloasele respective,  inculpații Indrei Remus Daniel și Rotar Raul Ovidiu Raj nu au luat măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective.

În cursul anului 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în aceeași calitate, având în subordine directă Posturile de Poliție Cărpinet și Pietroasa, a pretins, acceptat și primit diferite foloase necuvenite de la agenții Rotar Raul Ovidiu Raj și Bat Gheorghe în legătură cu atribuțiile de serviciu, ce decurgeau din funcția de conducere deținută de ofițer. Remiterea foloaselor necuvenite s-a realizat și în considerarea unor tratamente preferențiale față de cei doi șefi de post.

În perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun Beiuș, având în subordine Postul de Poliție Pietroasa, a pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal Bat Gheorghe, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri.

În perioada 2009 - iulie 2015, inculpatul Bat Gheorghe, în calitate de șef al Postului de Poliție Cărpinet, a pretins și primit de la mai multe persoane foloase necuvenite (produse electrocasnice, materiale de construcții, etc.). În schimbul acestora, șeful de post, prin neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, a protejat activitatea ilicită a unora dintre acele persoane și a promis că va interveni în favoarea altora că-i va ajuta să obțină diverse documente(certificat A.D.R., preschimbarea permisului de conducere).
În perioada 2012-2015, comisarul șef Vesa Dorin Ioan, în calitate de șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș, a pretins și primit, de la inculpații Bodea Nicolae Dan și Simea Ioan Florian, viceprimari ai comunelor Remetea și Roșia, mai multe foloase necuvenite în schimbul cărora polițistul a protejat, în mod continuu, activitatea infracțională a celor doi, care administrau în fapt și societăți comerciale.

În cursul lunii iunie 2015, inculpata Pătroc Minodora Ioana, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor - Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații, a pretins și primit, prin intermediul agentului șef principal Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 4 persoane, cantitatea de 20 – 22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuințe personale.

În schimbul foloaselor pretinse și primite, inculpata, având atribuții directe în legătură cu eliberarea avizului și acordului de mediu, a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale.

În perioada martie 2015 – iulie 2016, inculpatul Popa Liviu, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, având calitatea de ordonator de credite, în baza unei înțelegeri tacite și ilicite dintre acesta și administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză), a primit diferite foloase necuvenite de la acesta din urmă,constând în reparații efectuate la autoturismele ce aparțineau ofițerului de poliție, membrilor familiei sale ori unor apropiați de-ai săi, în valoare totală de 8.676,4 lei.

În schimb, inculpatul a acceptat ca toate reparațiile mai importante cu privire la autoturismele marcă străină ale Inspectoratului de Poliție Județean Bihor să fie efectuate la service-ul martorului.

În perioada 2008 – 2016, inculpații Popa Liviu și Galea Ovidiu Daniel nu au menţionat în declaraţiile de interese calitatea de membri ai unei Loje din România.
       
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Popa Liviu, Indrei Remus Daniel, Bat Gheorghe, Bodea Nicolae Dan, Vesa Dorin Ioan și Pătroc Minodora Ioana.
În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asupra sumei de 2.683 lei, aparținând inculpatului Simea Ioan Florian, respectiva sumă fiind consemnată la o unitate bancară, pe numele inculpatului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii