Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEDO condamnă din nou România Liviu Zamfir din Constanţa şi alţi 80 de reclamanţi, primesc despăgubiri în dosarul Revoluţiei

ro

27 Jan, 2015 15:23 2695 Marime text


România a fost condamnată din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesoluţionarea "dosarului Revoluţiei", notează Mediafax.

 
Astfel, statul român va trebui să plătească suma de 832.500 euro către 81 de persoane.
 
Cei 81 de reclamanţi sunt victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestaţiilor contra regimului comunist care au început pe 21 decembrie 1989 la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Anchetarea actelor de represiune în oraşele în care au avut loc, mai puţin Timişoara, este încă în curs, notează curtea.
 
Reclamanţii s-au plâns că autorităţile competente nu au realizat o anchetă eficientă privind moartea apropiaţilor lor şi relele tratamente la care aceştia sau ei înşişi au fost supuşi în timpul manifestaţiilor.

Despre Liviu Zamfir

Contactat de reporterii cotidianului ZIUA de Constanţa, Constantin Vasilescu, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din 1989 din Constanţa, a declarat că printre cele 81 de persoane nu se află nici un reprezentată de această asociaţie. Reclamanţii sunt reprezentaţi de Asociaţia 21 Decembrie din Bucureşti şi au dat în judecată statul român acum aproximativ 6 ani.
 
Totuşi, pe lista cu numele victimelor se află şi Liviu Zamfir, de 52 de ani, din Constanţa. Acesta a participarea la evenimentele din Decembrie 1989 la Constanta şi a fost reținut fără mandat și interogat pe 23 și 24 decembrie 1989.  CEDO a stabilit ca acesta să primească despăgubiri de 7.500 de euro.
 
Potrivit Adevarul.ro, într-un interviu publicat în aprilie 2011, constănţeanul a povestit că s-a aflat în mijlocul manifestaţiilor din centrul oraşului şi a transmis pulsul Revoluţiei pentru postul de radio Europa Liberă. Aflat când în mijlocul manifestanţilor, când la sediul Poştei pentru a relata pentru Europa Liberă, Liviu Zamfir a militat pentru schimbarea regimului Ceauşescu.

„Ţineam discursuri în balconul Casei Albe şi le spuneam oamenilor cum ar trebui să arate democraţia. Am spus mai multe lucruri, printre care şi că din ultimul vagon al democraţiilor estice am ajuns locomotiva, prin sacrificiul timişorenilor şi al bucureştenilor. M-au aplaudat când le-am spus că sunt de la Europa Liberă“, povesteşte mândru Liviu Zamfir, citat de Adevarul.ro.

Liviu Zamfir a transmis mesaje şi către colegii plecaţi afară, cărora le spunea că ţara este liberă şi se pot întoarce acasă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii