Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cărtărescu vorbeşte despre schimbarea sistemului mafiotic din politică

ro

06 Nov, 2015 14:48 854 Marime text
Scriitorul Mircea Cărtărescu spune că marea corupţie îşi are rădăcinile în mica corupţie de zi cu zi. În opinia lui, nu poţi cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea este zilnic călcată în picioare în România, nu doar de politicieni, ci şi de oameni în general.
El a postat pe Facebook un mesaj, pe care vi-l prezentăm integral:
“Vrem morală și legalitate în viața publică, respect pentru fiecare persoană, toleranță la diversitatea noastră, o viață decentă, un viitor pentru generatiile tinere. Vrem dreptate, răsplătirea valorii, sprijin pentru sănătate, educație și cultură. Revoluția din acest moment e una împotriva corupției, blestemul comunității noastre. Dar nu prea ne amintim că marea corupție își are rădăcinile în mica corupție de zi cu zi. E bine că dăm de pământ cu clasa politică - aceleași figuri grotești de 25 de ani încoace, același parlament de penali și semidocți, aceiași primari venali. Dar nu poți cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea e zilnic călcată-n picioare în România, nu doar de ei, ci și de noi. Să nu uităm: mita, șpaga, bacșișul, nepotismul, pilele sunt o realitate a vieții noastre cotidiene. Perpetuăm noi înșine, cei care ne socotim cinstiți și curați, cutumele astea care ne otrăvesc viața. Noi, cei care dăm, suntem parte din sistemul corupției la fel ca și cei care iau. Unul dintre marile sloganuri, în acest moment, ar trebui sa fie “Nu mai dați șpagă!” Nimănui, nici medicului, nici funcționarului, nici oficialului, nimănui de la care așteptăm să-și facă treaba pentru care e plătit. E semn de primitivism și subdezvoltare. La fel ca și sistemul meditațiilor din învățământul public, efect pervers al concepției greșite despre educație. Sunt bani pe care-i dăm în afara sistemului legal, voind să ne ajutăm copiii. Dar astfel îi obișnuim cu ideea că prin bani negri obții orice, inclusiv cunoaștere. Exemple sunt nenumărate. Ne revoltăm pe bună dreptate în fața unei biserici opulente și arogante, care-a uitat ce e compasiunea față de cei slabi și suferinzi, dar câtă compasiune mai există și-n noi? Câți facem opere caritabile? Vrem să schimbăm sistemul mafiotic în politică, dar nu vom face nimic câtă vreme el este în noi. Nu se poate revoluție exterioară fără revoluție interioară.”
Manifestaţiile de până acum au fost generate de tragedia din clubul Colectiv şi au dus la demisia Guvernului Victor Ponta. Oamenii cer schimbarea întregii clase politice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii