Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:57 17 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Cărtărescu, nominalizat la Premiul Nobel 2019

ro

10 Oct, 2019 08:22 1852 Marime text
Răsunător şi intens dezbătut, Premiul Nobel pentru Literatură va fi atribuit anul acesta atât pentru anul 2019, cât şi pentru 2018, când decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituţia care desemnează câştigătorii, informează agerpres.ro.

Premiul Nobel pentru Literatură, acordat, anual, de Academia Suedeză, răsplăteşte cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvelă, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri.

Joi, 10 octombrie, în jurul orei 13, Academia Suedeză urmează să anunţe laureaţii pentru Premiul Nobel.

“La bărbaţi”, notează Agenţia France Presse, “sunt avansate numele poetului şi romancierului român Mircea Cărtărescu, al japonezului Haruki Murakami şi al francezului Milan Kundera”.

Cea mai valoroasă recompensă

Academia Suedeză (Svenska Akademien) decernează 16 premii, Nobelul pentru Literatură fiind cel mai cunoscut şi mai bine recompensat dintre acestea (9 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 830.000 de euro). În testamentul său, Alfred Nobel a încredinţat instituţiei suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an autorul unei opere literare ''remarcabile, de inspiraţie idealistă''. Patru sau cinci membri (din 18) au drept responsabilitate culegerea şi discutarea propunerilor de nominalizare, înainte de a trimite lista numelor către restul academicienilor.

Fundaţia Nobel, cea care finanţează premiul, a decis ca la luarea deciziei pentru distincţiile din 2019 şi 2020 să participe ''cinci experţi externi'', în speciali critici, editori şi scriitori.

Propunerile sunt ulterior discutate de toţi membrii Academiei înainte de a fi votate cu majoritate absolută.

Ti-a placut articolul?

Comentarii