Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul Mircea Cărtărescu, la ceas aniversar Copilăria, principala sa experiență existențială, și singura pe care a trăit-o atent

ro

01 Jun, 2021 09:16 2740 Marime text
  • Mircea Cărtărescu s-a născut pe data de 1 iunie 1956, în București.
  • Despre copilăria sa, el afirma că ea „reprezintă principala sa experiență existențială și singura pe care a trăit-o atent”
Mircea Cărtărescu (n. 1 iunie 1956 București, România) este un poet, prozator, critic literar, jurnalist român. Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români de azi, având de asemenea o carieră literară internațională remarcabilă, publicând peste 30 de volume, traduse în peste 25 de limbi., scrie wikipedia.org.

Despre copilăria sa, el afirma că ea „reprezintă principala sa experiență existențială și singura pe care a trăit-o atent”.

Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN România și profesor la Universitatea din București. Este laureat al mai multor premii internaționale prestigioase, precum Premiul Thomas Mann, Premiul de Stat al Austriei, Premiul Formentor, Premiul internațional de literatură al orașului Berlin și Premiul orașului Leipzig pentru înțelegere europeană.

În anul 2017, scriitorul Mircea Cărtărescu a fost prezent la Constanţa pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius, dar şi pentru a susţine conferinţa cu titlul „Liniile de forţă ale poeziei de azi".

Debutul literar

Mircea Cărtărescu a debutat cu poezii la Cenaclul de Luni și în România Literară în anul 1978, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu, și în volum în antologia Aer cu diamante, dar a citit și proză la Cenaclul de proză "Junimea" condus de Ovid S. Crohmălniceanu. De altfel a publicat o proză în antologia Desant'83. A debutat în volumul individual Faruri, vitrine, fotografii la editura Cartea Românească în anul 1980. A continuat să scrie versuri, a publicat mai multe volume, intre care se remarcă Poeme de amor sau Totul.
 
 Citește și: LIVE TEXT Mircea Cărtărescu este la Constanţa. Primeşte titlul de Doctor Honoris Causa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii