Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorităţile din Constanţa "aruncă la gunoi" un monument vechi de 15 secole

ro

25 Apr, 2015 15:23 2031 Marime text
Cel mai mare Mozaic din estul Europei, de o valoare inestimabilă, se degradează văzând cu ochii, ignorat de autorităţile constănţene. Un om de afaceri, iubitor al istoriei Constanţei, s-a chinuit ani de zile, singur, cheltuind sute de mii de euro, să reabiliteze Edificiul Roman cu Mozaic. A obţinut şi finanţare însă proiectul este blocat de aproape doi ani la primăria Constanţa.

Aproape cinci ani de zile a încercat constănţeanul Dan Frigiou să convingă autorităţile locale că Edificiul Roman cu Mozaic, din zona pieţei Ovidiu, are nevoie de reabilitare. Monumentul a fost consolidat şi modernizat ultima dată, cu fonduri uriaşe, în urmă cu 45 de ani, de către comunişti. Pe banii lui, Dan Frigiou a făcut şi „Proiectul de reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic prin consolidarea clădirii existente, modernizarea complexului muzeal şi valorificarea incintei existente prin crearea de spaţii cu funcţionalitate culturală”. A tocmit un arhitect, s-a căciulit la ministerul Culturii, reuşind, numai el ştie cum, să obţinele  avizele. Din septembrie 2013 aşteaptă autorizaţia de construcţie de la primăria Constanţa.

Cu finanţare de afară, dar fără autorizaţie de la primăria Constanţa

Deşi nu i s-a cerut niciun un leu pentru reabilitarea monumentului, primăria Constanţa preferă, mai degrabă, să arunce la gunoi cel mai mare mozaic roman din estul Europei, decât să autorizeze proiectul. Dan Frigiou obţinuse ajutorul financiar al guvernului norvegian însă, în lipsa autorizaţiei de construcţie de la primăria Constanţa, contractul a expirat în luna aprilie a anului trecut. Obosit de lupta cu autorităţile locale şi mai ales dezgustat, Dan Frigioiu a părăsit Constanţa, a plecat pur şi simplu din ţară. Dar pasiunea pentru proiectul său de suflet este atât de mare încât şi din Suedia, unde s-a stabilit, încearcă să găsească fonduri pentru salvarea Mozaicului. Singurii susţinători care organizează, periodic, proteste cerând „Salvaţi de la distrugere Edificiul Roman cu Mozaic” sunt câteva organizaţii civice, ignorate şi ele de autorităţi.  

Sursa: evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • venus 28 Apr, 2015 12:58 Da,din nefericire un om s-a zbatut sa faca ceva pt acest oras,si mazariştii i-au tras basca pe ochi!Ce,numai el?!Voiau si ei! O bucatica de nu ne dai,nu ai nici tu! Si omu' a preferat sa pleve unde a vazut cu ochii decât sa mai suporte nemernicia!