Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A XXIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Bandă desenată, la Constanţa

ro

27 Oct, 2013 14:14 1533 Marime text
Peste o mie cinci sute de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Artă din Constanţa la sfârşitul săptamânii care tocmai s-a încheiat. Cea de-a XXIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Bandă Desenată, organizat de Alianţa Franceză din Constanţa în colaborare cu Ambasada Franţei şi Asociaţia Bedefililor din România a fost o reuşită, aşa cum au mărturisit deopotrivă responsabilii manifestării, dar, mai ales, spectatorii pasionaţi de această artă.


Tema din acest an, extrem de generoasă şi incitantă, deopotrivă, „Istoria în imagini”, a prilejuit celor prezenţi o întoarcere la rădăcini, o căutare a originilor care prin desen devin mai apropiate generaţiei de azi, atât de dependentă de latura vizuală. Istoria a prins viaţă, de la războaiele daco-romane la scene haiduceşti sau aventuri ale cazacilor din Dobrogea, fascinând mai ales micii vizitatori. Dintre albumele prezentate la Salon care au urmărit strict tematica amintim albumul lui Radu Oltean „Dacia: Războaiele cu romanii”, autorul prezentând primul volum, „Sarmizegetusa” şi povestind cu emoţie şi pasiune despre descinderile în teritoriu în încercarea de a reconstitui trecutul, de a da viaţă unui întreg pornind de la contemplarea unor rămăşiţe arheologice. Nu putem trece cu vederea prezenţa lui Mihai Timoşenco, grafician şi actor din Ucraina, desenatorul seriei „Cazacii din Dobrogea”, şi a lui Puiu Manu, respectiv Marius Leştaru, care au prezentat, în premieră,  expoziţia de planşe originale „Ioniţă Tunsu, haiduc de Bucureşti”. Şi aceştia au împărtăşit publicului din culisele actului de creaţie în cadrul mesei rotunde de sâmbătă, 26 octombrie, moderată de Adrian Cioroianu.

În afara celor amintiţi deja, publicul a avut ocazia să se întâlnească, în dimineaţa de sâmbătă, cu autori români de benzi desenate, care şi-au lansat mai multe albume, au vorbit despre ele şi au oferit autografe: Andrei Moldovan, desenatorul volumului „Harap-Alb continuă”, Mihai Ionaşcu, scenaristul şi editorul aceleiaşi serii, Octav Ungureanu, redactor pentru  „Harap-Alb continuă”, Şerban Andreescu, autorul seriilor „Inimă de broscuţă” şi „Amintiri din copilărie”, Radu Marian, autorul colecţiei „Minitehnicus”, Laurenţiu Butuc, autorul seriilor „Povestiri stranii” şi „Mephisto reburn”, ca şi Radu Stoican, cel mai tânăr autor publicat în revista Comics.
Arina Stoenescu, editor şi profesor de graphic design la Universitatea din Stockholm, a declarat: „Sunt o elevă care soseşte cu întârziere, dar cu un ghiozdan suedez şi multă curiozitate vizavi de scena românească. M-a bucurat foarte mult tema coerentă, articulată de această ediţie. Sunt multe de făcut în această zonă.”

Ediţia din acest an a Salonului de Bandă Desenată a aniversat şi un personaj internaţional celebru, Spirou, protagonistul încă din 1938 a unor benzi desenate franco-belgiene care au făcut înconjurul lumii. „Spirou Tour en Roumanie” este ocazia deosebită pentru bedefili de a face un excurs istoric în inima acestei arte.


SIBD Constanţa rămâne prin toate acestea unica manifestare de acest gen cu o amploare demnă de luat în considerare. În plus, SIBD este asociat cu tradiţia culturală francofonă şi a intrat de mult în inima publicului de profil şi nu numai.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii