Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:27 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dincolo de reduceri bugetare deputaţii dezbat creşterea economică în Grecia precum şi în restul UE

ro

16 Feb, 2012 21:42 949 Marime text
Următorul Summit UE din 1-2 martie trebuie să abordeze problema creşterii economice, au declarat deputaţii europeni în dezbaterea cu Consiliul şi Comisia din această dimineaţă, în plenul de la Strasbourg. Numero şi deputaţi şi-au exprimat scepticismul şi îngrijorarea cu privire la ultimul val de măsuri de austeritate din Grecia, iniţiate de Comisia Europeană, BCE şi Troika.

"Summit-ul următor al UE din luna martie nu se va concentra pe chestiunile obişnuite care caracterizează summit-urile", a declarat ministrul danez pentru Afaceri Europene, Nicolai Wammen, adăugând că semestrul european şi pachetul legislativ "six-pack" pentru guvernanţă economică adoptate recent ar trebui să accelereze reformele structurale şi să creeze " mai multă competiţie, ocuparea forţei de muncă şi o economie care să integreze mai bine principiile protecţiei mediului".

Reprezentantul Comisiei Europene Maroš Šefčovič a avertizat deputaţii cu privire la faptul că în momentul de faţă "creşterea economică este în impas", referindu-se în mod deosebit la şomajul în rândul tinerilor şi a menţionat că va vizita opt dintre cele mai afectateţări pentru a vedea cum se pot utiliza mai bine aceste fonduri.

Încrederea este baza atât a pieţelor financiare cât şi a Uniunii Europene, a spus preşedintele grupului PPE, Joseph Daul. Taxele fiscale pentru întreprinderi ar trebui să fie mai reduse cu condiţia ca acestea să recruteze mai mulţi tineri, a sugerat el. "Avem nevoie de o mai bună guvernanţă la nivel european pentru a evita declaraţii contradictorii", a spus el, referindu-se la declaraţia recentă a comisarului Neelie Kroes, conform căreia "euro va supravieţui şi fără Grecia".

Întrebat despre poziţia Comisiei, Comisarul Šefčovič a declarat: "Comisia este cel mai bun aliat al Greciei" şi a subliniat: "Vrem ca Grecia să rămână stat membru al zonei euro".

"Troika agravează situaţia din Grecia ... şi nu lasă loc dialogului social", a declarat Preşedintele grupului S&D, Hannes Swoboda, care a avertizat că reducerea salariului minim va însemna mai mult recesiune şi mai multă sărăcie.

"Guvernul grec a promis mult, dar a livrat puţin", a declarat Alexander Graf Lambsdorff (ALDE, DE). El a cerut reforma sistemului de impozitare şi privatizarea porturilor şi a sectorul energetic, deoarece "statul grec deţine prea mult".

Co-preşedintele Grupului Verzilor/ALE, Daniel Cohn-Bendit, a respins afirmaţia conform căreia Grecia a fost inactivă, având în vedere valurile anterioare de măsuri de austeritate. El a comparat Troika cu un sistem "taliban neoliberal" şi a criticat faptul că a insistat asupra reducerilor de pensii în loc să facă reduceri la bugetul de apărare, aşa cum propusese guvernul grec. "Strategia 2020" a Comisiei, în opinia sa, începe să arate ca "o poveste cu zâne".

"Reuniunile UE la nivel înalt devin un ritual politic", a declarat, Preşedintele ECR, Martin Callanan, care consideră că masurile de austeritate încep sa piardă încrederea economiştilor sau a pieţelor. Acesta a adăugat că nimeni crede că măsurile din Grecia vor funcţiona, nici măcar membrii Parlamentului grec care le-au votat duminica trecută. El a susţinut că reforma economică pe termen lung este esenţială, dar pe termen scurt, doar o devalorizare ar putea salva ceva din economia Greciei.

Tăierile bugetare şi speculaţiile financiare agravează situaţia, a declarat liderul grupului GUE/NGL Lothar Bisky. "Avem nevoie de creştere durabilă", a spus el, şi a cerut BCE să permită Statelor Membre să beneficieze de rate de dobândă mai favorabile.

Grecia este condusă prin intermediul Troicii, şi nu ca o democraţie, a declarat preşedintele EFD, Nigel Farage. El a subliniat că economia greacă se învârte într-o "spirală a morţii" şi a adăugat că, departe de abordarea problemelor-cheie, precum şomajul în rândul tinerilor, politicile Troicii au condus Grecia spre revoluţie. Grecia ar trebui să se întoarcă la drahma, a concluzionat acesta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii