Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Alertă de pestă porcină africană, la Tulcea

ro

03 Jun, 2014 14:34 2115 Marime text
România este amenințată de o boală extrem de periculoasă. Este vorba despre o bacterie care provoacă pesta porcină africană și vine din partea de Est. Printele județele vulnerabile se numără Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.

România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus. El este diferit față de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea și mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare și poate ajunge până la 100%. Din păcate, pentru combaterea acestui virus nu există metode specifice de prevenire. Cu toate acestea, România este pregătită cu toate soluțiile de diagnostic pentru pericolul care vine din Est. Boala este cunoscută sub denumirea de pesta porcină africană.
„România este pregătită pentru pericolul care vine de la Est, respectiv virusul pestei porcine africane, care a intrat în Polonia şi Lituania. Boala s-a întins din Georgia, unde a omorât peste 90% din porci şi a ajuns în Rusia, Ucraina, Lituania şi Polonia. La Laboratorul Naţional de Referinţă avem şi virusul securizat, dar şi toate testele pregătite”, a declarat directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae.

Transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, cât și prin porcii mistreți. Mai există și un alt vector de transmitere, o căpușă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României.
„Riscul cel mai ridicat îl reprezintă mistreții, iar cheia de reducerea pagubelor la minim, în caz de apariție, este detecția foarte timpurie și măsurile aplicate rapid și eficace. Ne interesează să conștientizăm populația ca să raporteze absolut toate mortalitățile, în principal care se observă la porci și mistreți”, a declarat Cristian Duicu, director general ANSVSA.

Potrivit autorităților, următoarele opt judeţe din nordul şi estul ţării prezintă o vulnerabilitate crescută de risc la pesta porcină africană din cauza vecinătăţii cu Ucraina: Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii