Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:01 23 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din judeţul Vrancea

ro

10 Feb, 2020 20:38 566 Marime text
Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie, din localitatea Verdea, Comuna Răcoasa, judeţul Vrancea, informează DSVSA Vrancea. 

În data de 07.02.2020, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodărie având ca efectiv 21 porci, din care 2 morți și 1 scroafă tăiată situată în localitatea Verdea, comuna Răcoasa, județul Vrancea.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodaria din localitatea Verdea, comuna Racoasa, județul Vrancea a fost plasata sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie.

D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii