Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:56 21 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gripă Porcină Africană, depistată într-o exploatație din Negru Vodă

ro

26 Jan, 2021 13:51 2221 Marime text


DSVSA Constanța informează asupra faptului că în data de 22.01.2021 a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o exploatație non-profesională din localitatea Negru Vodă- secția Darabani. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanța împreună cu Unitatea locală de Sprijin, a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatației, uciderea suinelor și ecarisarea acestora, dezinfecţia exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 km și o zonă de supraveghere cu rază de 10 km.

Măsurile aplicate sunt în conformitate cu legislația specifică, respectiv Directiva 60/2002/CE transpusă în legislația națională prin Ordinul Președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 99/2006 și Decizia 709/2014/CE în forma consolidată, cu scopul împiedicării raspândirii bolii către efectivele de porci domestici si pentru a reduce gravitatea efectelor.

În ceea ce privește evoluția PPA la mistreți, aceasta a cunoscut începând cu 01.01.2019 o dinamică ascendentă, confirmându-se cazuri de PPA la mistreți găsiți morți sau vânați din 16 fonduri de vânătoare aflate pe raza județului Constanța.

Reamintim faptul că prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare iar la nivelul județului Constanța au fost confirmate, începând cu 05.07.2018, un număr de 98 focare de boală în gospodăriile populației care în prezent sunt stinse.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

De asemenea, pentru a proteja porcii de această boală, recomandăm crescătorilor de porcine să respecte următoarele măsuri:

  1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  2. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  4. nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, D.S.V.S.A. judeţeană precum și autoritățile publice locale.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Ti-a placut articolul?

Comentarii