Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrabie - „Domnii de la CJC decid cine să moară şi cine să trăiască" Fondul lui Nicuşor dă iama în bugetele locale (documente)

ro

13 May, 2011 00:32 3084 Marime text
Fond_CJC_Nicusor_Constantinescu.jpgConstituirea fondului de susţinere a programelor cu finanţare nerambursabilă a fost iniţiată anul trecut de Nicuşor Constantinescu şi aprobată de majoritatea aleşilor judeţeni. În acest fond se reţine procentul de 20% din sumele defalcate din TVA şi din sumele defalcate din cota de 22% din impozitul pe venit, bani pe care CJC trebuia să-i repartizeze prin hotărâre consiliilor locale

La începutul săptămânii, Consiliul Local Medgidia a aprobat participarea municipiului Medgidia la constituirea Fondului de susţinere a proiectelor cu finanţare nerambursabilă înfiinţat de către Consiliul Judeţean Constanţa, fiind de acord să contribuie cu sumele din cota de 20% din sume defalcate din TVA pentru susţinerea programelor de dezvoltare şi din cota de 20% din sume defalcate din cota de 22% din impozitul pe venit.

Consilierii democrat-liberali l-au acuzat cu această ocazie pe şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, de faptul că bagă mâna în bugetul Medgidiei. Mai mulţi primari ne-au declarat că au primit de la CJC solicitări ca unităţile administrativ-teritoriale pe care le conduc să contribuie cu aceste sume la constituirea acestui fond de susţinere a proiectelor cu finanţare europeană, înfiinţat la iniţiativa şefului CJC încă de anul trecut. De precizat că unele comunităţi locale, printre care şi Medgidia, au fost de acord cu solicitarea CJC, altele însă s-au opus cu vehemenţă. Precizăm încă o dată că este vorba despre virarea în acest fond a procentului de 20% ce se repartizează, conform legii, prin hotărâre a CJC, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Primarii care sunt împotriva acestei iniţiative a CJC, îmbrăţişată de altfel de multe consilii locale, sunt tocmai reprezentanţii comunităţilor locale care sunt sărite de regulă din schema repartizării acestor fonduri prin hotărâre a CJC.

Valentin Vrabie: „Nu vom aştepta de la Nicuşor să se trezească din intersecţie şi să spună «Comuna Peştera trebuie să dispară de pe harta judeţului!»"

Printre edilii care se împotrivesc solicitării CJC, considerând-o chiar abuzivă, se numără şi primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, care este de părere că instituţia judeţeană nu are dreptul să dispună de aceste sume care are trebui, conform Legii nr. 273 privind finanţele publice locale, repartizate unităţilor administrativ-teritoriale. „Această iniţiativă este chiar împotriva Legii bugetului, pentru că, în opinia mea, constituirea acestui fond de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean, aşa-zis pentru susţinerea cofinanţării fondurilor europene, nu este decât un alt procedeu prin care dezvoltarea judeţului trebuie să se facă în raport de preferinţele domnului Nicuşor Daniel Constantinescu", ne-a declarat primarul Valentin Vrabie. Edilul comunei Peştera a adăugat că şi primăria pe care o reprezintă a primit de la CJC formularul privind semnarea acordului de finanţare şi documentaţia aferentă, dar că nici măcar nu l-a luat în considerare. „N-am pus nici măcar în discuţie pentru că mi s-a părut o iniţiativă contrară Legii bugetului şi chiar ilegală. Nici nu am discutat măcar să ne dăm acordul ca sumele ce trebuie să ne fie repartizate prin hotărâre a CJC din aceste cote să se constituie în acest fond, întrucât noi ne dorim o autonomie locală şi descentralizare reale, iar aceşti domni de la Consiliul Judeţean folosesc toate tertipurile pentru a ne face dependenţi de voinţa lor şi de dispoziţia lor de zi cu zi. Ei vor să decidă cine să moară şi cine să trăiască, şi cum să trăiască, iar noi vrem să ne decidem singuri soarta, nu să aşteptăm de la Nicuşor Daniel Constantinescu să se trezească din intersecţia de la Capitol şi să spună: «Comuna Peştera trebuie să dispară de pe harta judeţului!»", a subliniat primarul comunei Peştera. Valentin Vrabie a adăugat că acest fond a fost constituit fără să se aprobe un set de criterii de repartizare a banilor cu care contribuie comunităţile locale prin sumele reţinute astfel de CJC. „Contribuim toţi şi banii se distribuie conform dispoziţiei preşedintelui Consiliului Judeţean", a mai spus Valentin Vrabie.

Reamintim că Hotărârea nr. 173 privind constituirea Fondului de susţinere a proiectelor cu finanţare nerambursabilă, cu regulamentul aferent, a fost aprobată de CJC pe 23 iunie 2010, existând deja comune care au în derulare proiecte cu finanţare europeană şi care au primit bani din acest fond. În ediţia online puteţi vizualiza atât hotărârea CJC, cât şi hotărârea aprobată de către Consiliul Local Municipal Medgidia privind participarea la iniţiativa şefului CJC.

Varianta primarului Iordache nu se susţine

Contactat telefonic, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a infirmat categoric varianta că CJC ar băga mâna în bugetul Medgidiei, declarând că Medgidia va contribui cu bani la Fondul CJC doar dacă va cere în viitor să i se cofinanţeze vreun proiect şi doar pe perioada în care se va folosi de acei bani. Precizăm că varianta primarului Iordache nu se susţine, având în vedere faptul că în acordul-cadru de finanţare pe care a fost mandatat să-l semneze nu se precizează că municipiul va contribui cu aceşti bani doar în momentul în care va solicita sprijin financiar şi doar pe perioada în care foloseşte resursele împrumutate din fond. Alte unităţi administrativ-teritoriale care sunt de acord cu iniţiativa CJC sunt şi comunele Crucea şi Cuza Vodă, care au aprobat acordul-cadru de finanţare propus de CJC. Primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru, a fost de părere că iniţiativa CJC este una benefică, iar primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, ne-a declarat că în opinia sa toate partidele procedează la fel cu repartizarea fondurilor.

Moldovanu: „Când te uiţi la hotărârile de Guvern, se contrabalansează"

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, ne-a declarat că este normal ca printre primari să existe şi nemulţumiţi. „Cânt te uiţi la anexele hotărârilor de Guvern şi vezi cine primeşte şi cine nu, parcă se contrabalansează sumele. Şi dacă împarţi în mod egal, nimeni nu o să ajungă să facă nimic, pentru că este nevoie nu numai de susţinerea cofinanţării de 2, 15, 20 % etc., ci şi de plata TVA", a precizat Moldovanu.

De precizat că l-am contactat telefonic şi pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, pentru a-i solicita un punct de vedere la acuzaţiile privind constituirea acestui fond, venite din partea PDL Medgidia sau din partea unor primari, însă nu ne-a răspuns. I-am dat chiar şi un SMS prin care i-am solicitat „un punct de vedere legat de acuzaţiile PDL Medgidia referitoare la fondul de susţinere a proiectelor cu finanţare nerambursabilă", însă până la închiderea ediţiei nu ne-a răspuns.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • medgidian 16 May, 2011 08:19 Hotararea Consiliului local Medgidia ar trebui atacata in contencios.Nu mi se pare legala. De ce trebuie sa ne intoarcem la centralizare? Iordache asa zisul primar de Medgidia ar trebui sa plece pana nu subjuga orasul definitiv. Apreciez atitudinea lui Vrabie primaul de Pestera si pe cea a lui Moinescu si a echipei lui. Acesti doi oameni,Vrabie si Moinescu au stofa de adevarati lideri,se vede ca pun inainte interesele comunitatii.D-le Moinescu,salveaza Medgidia de la dezmatul iordachean!