Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Chiriac va construi un teren de sport la Şcoala Mereni

ro

08 Jul, 2011 00:00 3341 Marime text
Mereni_Gheorghe_Chiriac.jpgPrimăria comunei Mereni, reprezentată de primarul Gheorghe Chiriac, vrea să investească într-un teren de sport pentru şcoală.

Edilul comunei Mereni ne-a declarat că intenţionează să construiască un teren de sport pentru şcoala din localitatea cu acelaşi nume. Şcoala Mereni a fost reabilitată prin Banca Mondială, iar, potrivit edilului, când s-au efectuat lucrările de renovare a instituţiei de învăţământ, anumite conducte, guri de aerisire şi amenajarea fosei septice pentru unitatea de învăţământ au deteriorat suprafaţa vechiului teren de sport de la şcoală. "Vreau să amenajez un teren de sport la şcoală, potrivit pentru desfăşurarea activităţilor sportive. Cel vechi nu oferea oricum condiţii prea bune. Vom sprijini investiţia de la bugetul local sau poate vom primi sprijin şi de la Consiliul Judeţean", ne-a declarat primarul comunei Mereni.

Lupte tătărăşti în pădurea Osmancea

Administraţia locală a comunei Mereni s-a implicat şi în organizarea luptelor tradiţionale tătărăşti, care au loc în fiecare an în comună. Competiţia de kureş a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în pădurea Osmancea. La concursul devenit tradiţie în comuna Mereni au participat atât concurenţi de pe plan local, cât şi din alte localităţi ale judeţului. Candidaţii pentru titlul de cel mai viteaz luptător nu au fost doar cei de etnie tătară. "Evenimentul este o tradiţie în comuna noastră. Luptele tătărăşti se desfăşoară la noi de zeci de ani, poate chiar de un secol. Numai eu, de când sunt primar, am organizat 11 ediţii", ne-a declarat primarul comunei Mereni, Gheorghe Chiriac. Anul acesta, luptele s-au desfăşurat pe patru categorii: 15-18 ani, 18-22 ani, categoria destinată exclusiv locuitorilor comunei Mereni şi categoria "Open", unde şi-au măsurat puterea campionii judeţului la acest sport tradiţional. Anul acesta, s-au oferit în total cinci berbeci, pentru locul I al celor patru categorii şi pentru locul al doilea la categoria "Open".
Kureşul este un sport strămoşesc, vechi de mii de ani, avându-şi originea în Asia Centrală, zona de baştină a tuturor popoarelor turcice. Practicate încă din antichitate, luptele au căpătat un statut aparte în multe ţări din Asia Centrală devenind sport naţional. Kureşul a fost adus pe meleagurile dobrogene cu peste 800 de ani în urmă. Anul acesta, competiţia de la Osmancea a fost organizată în memoria unuia dintre cei mai mari luptători de kureş din Dobrogea - Kaeri. Însăşi denumirea satului Osmancea are origini tătărăşti, provenind de la "Osman", numele unui vechi locuitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii