Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihalache Neamţu - „Nu ştiu câţi primari o să reziste să-şi termine mandatul”

ro

21 Nov, 2013 00:00 2876 Marime text
Deşi de la anul Guvernul intenţionează să lase la latitudinea autorităţilor locale posibilitatea să mărească taxele şi impozitele locale cu mai mult de 20% pentru persoanele fizice, primarul comunei Rasova, Mihalache Neamţu, nu vede această opţiune ca una care să-i aducă mai mulţi bani la bugetul local. „Eu nu le măresc, că nu am cum. Nu reuşim să le colectăm pe cele pe care le avem, întrucât oamenii sunt săraci, iar legislaţia proastă. Ar trebui să-i acţionăm în judecată pe rău-platnici. Ce faci în condiţiile acestea? Te duci cu trei sferturi din comună în judecată? Conform legii, trebuie să le punem şi sechestru pe case. Nu facem aşa ceva, pentru că oamenii nu au posibilitatea să plătească taxele, sunt săraci şi nu au locuri de muncă”, a declarat şeful autorităţii locale.
Primarul Mihalache Neamţu este de părere că dacă sărăcia continuă să se adâncească, primarii vor avea o misiune mai grea, dacă nu una imposibil de dus la bun sfârşit. „Nu ştiu câţi primari o să reziste să-şi termine mandatul. Se adânceşte rata sărăciei. Oamenii sunt nemulţumiţi. Ne-am luat nişte angajamente faţă de oameni, iar guvernanţii faţă de noi şi nu se întâmplă nimic”, a explicat primarul comunei Rasova.

Bugetul localităţii, falimentat de proiectele neeligibile

La fel ca şi ceilalţi colegi din judeţ şi din ţară, primarul Mihalache Neamţu speră că legislaţia se va modifica astfel încât sesiunea 2014 - 2020 să dea posibilitatea localităţilor să se dezvolte prin intermediul fondurilor europene. Sesiunea 2007 - 2013 a însemnat pentru comuna Rasova pierderea unor sume importante de la bugetul local. „Am cheltuit o grămadă de bani pe proiecte, în studii de fezabilitate şi avize. Proiecte pe Măsura 322, pe Mediu, şi toate au devenit istorie. Proiectul de la fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ce prevedea asfaltarea a 18 kilometri de drum, s-a dus pe apa sâmbetei odată cu schimbarea Executivului. Cel puţin 150.000 de lei am investit de la bugetul local numai pentru acest proiect, care nu a mai intrat în implementare pentru că s-a schimbat guvernarea”, a mărturisit şeful autorităţii locale. Referitor la regulile de accesare a fondurilor europene existente care ar trebui schimbate, primarul comunei Rasova a mai spus: „Avem bugete prăpădite şi atâta birocraţie la nivel de ţară, îţi caută tot felul de chichiţe, te declară neeligibil, nefinanţabil şi gata”.

Alimentele de la UE, motiv de dispută

Primarul Mihalache Neamţu a precizat că distribuirea alimentelor de la Uniunea Europeană pune autorităţile locale într-o situaţie ingrată. „Dacă anul trecut erau în comună peste 400 de beneficiari, anul acesta numărul lor s-a redus la 300 şi ceva. Mulţi nu se mai încadrează pentru că, după majorare, au pensia cu puţin peste 400 de lei, depăşind plafonul maxim prevăzut pentru acordarea ajutoarelor de la UE”, a explicat şeful autorităţii locale. Primarul comunei Rasova a precizat că oamenii rămaşi fără ajutoare dau vina pe autorităţile locale şi cer socoteală primarilor, deşi plafonul nu a fost stabilit de primării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii