Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:34 20 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul este nemulţumit de cum arată bugetul oraşului Vergil Chiţac - Cine conduce Constanţa? Întâmplarea!

ro

27 Apr, 2019 00:00 1102 Marime text
Senatorul constănţean Vergil Chiţac a formulat o serie de critici la adresa bugetului municipiului Constanţa, adoptat prin votul consilierilor municipali în această săptămână. Parlamentarul vorbeşte despre oraş în termeni de confuzie şi disfuncţionalitate. „Constanţa este ca o navă în black-out, cu cârma blocată, care pluteşte în derivă şi e foarte aproape să eşueze lamentabil, lovindu-se de stânci. Şi toată lumea se uită la comandant, pentru că, dacă şi-a dorit puterea, atunci poartă întreaga responsabilitate!

Bugetul oraşului pe 2019, un buget al sărăciei şi neputinţei. Aşa cum vă spuneam într-o postare anterioară, veniturile au scăzut de la 815 milioane lei, în 2016, la 613,5 milioane lei, în prezent, iar dacă adăugăm şi rata inflaţiei, observăm o scădere cu aproape o treime a acestora”, afirmă senatorul.
 
Ca să ne „facem” o idee despre dimensiunea reală a dezastrului, Vergil Chiţac ne invită să facem o comparaţie a acestor cifre „nu cu bugetul municipiului Cluj-Napoca, care are o populaţie cu 8% mai mare şi venituri de 1.254.076.337 lei, cu 104% mai mari decât la noi, ci cu Sibiul. Sibiul are de două ori mai puţini locuitori decât Constanţa (147.245, cu 48% mai puţin), dar are un buget de 778,4 milioane lei, cu 26% mai mare”.
 
Despre investiţii nici nu poate fi vorba când aprobi un buget la vremea asta, în condiţiile în care procedurile de licitaţie durează câteva luni bune, după care... se termină anul, adaugă senatorul.
 
„Impozite şi taxe consistent mai mari în 2020.
Lipsa de bani la buget este atât de mare, încât majorarea vine în an electoral. Creşterile vor fi şi de 50%, iar unele dintre taxele şi impozitele anulate anul trecut vor reveni din 2020. Vor fi foarte afectate şi persoanele juridice care deţin clădiri nerezidenţiale, pentru care impozitul se va majora cu circa 30%.
 
Constănţenii trebuie să ştie că vor plăti cu 15% mai mult pentru locuinţe, terenuri şi maşini. Taxa de salubritate va creşte cu 50%. În plus, persoanele fizice care au locuinţe în Mamaia şi le închiriază vor plăti din nou taxă de promovare. Pentru a explica aceste majorări, în proiectul de hotărâre se spune că ele sunt necesare „creării unei politici fiscale predictibile în vederea creşterii încrederii cetăţenilor şi a mediului de afaceri”. Vă daţi seamă câte ipocrizie? Dacă nu vi se majorează taxele, nu mai aveţi încredere în primărie? Ceva de genul... v-am crescut impozitele ca să mă votaţi!
 
Există soluţii pentru a scoate Constanţa din această criză fără precedent. Am identificat cel puţin trei. În primul rând, cum spuneam, oraşele trebuie să se dezvolte accesând fonduri europene pentru că banii de la Guvern ori nu există, ori se duc în consum, nu în investiţii”, a conchis Vergil Chiţac.
 
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii