Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incompatibilitate la Dobromir Visel Iusein, şi primar, şi administrator de firmă (documente)

ro

04 Feb, 2011 01:28 7563 Marime text

Dobromir_primar_Iusein_Visel.jpgEdilul din Dobromir şi-a înfiinţat firmă la mijlocul mandatului, în 2010, fiind unic asociat şi administrator, deşi legea îi interzice să deţină ambele funcţii în acelaşi timp.

Potrivit legii, constatarea stării de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea sa din funcţie

Primarul unei comune constănţene nu a ţinut cont de regimul incompatibilităţilor şi, la mijlocul mandatului, şi-a făcut firmă. Este vorba despre primarul comunei Dobromir, Visel Iusein.

Potrivit Monitorului Oficial al României, Visel Iusein a depus pe 6.01.2010 cerere de înregistrare a SC Visel Salim SRL, cu sediul în Dobromir. Pe 7 ianuarie 2010, judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului a dispus autorizarea şi înregistrarea societăţii comerciale având ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare
predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. Primarul a fondat această societate comercială ca unic asociat, deţinând totodată funcţia de administrator, deşi acest fapt este interzis de regimul incompatibilităţilor în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice. Câteva luni mai târziu, edilul a solicitat înlocuirea sa în funcţia de administrator al societăţii cu Şachir Iusein, fratele său. Schimbarea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, nr. 1959/5.V.2010. „Subsemnatul Iusein Visel, asociat unic la societatea comercială mai sus menţionată, am hotărât: art. 1. Se revocă din funcţia de administrator dl. Iusein Visel şi se numeşte în funcţia de administrator pe o perioadă nelimitată de timp dl. Iusein Şachir, cetăţean român, cu domiciliul în sat Dobromir, com. Dobromir, jud. Constanţa(...)", se arată în Monitor. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza integral atât Monitorul Oficial în baza căruia primarul părăseşte firma, cât şi componenţa societăţii la ora actuală, cu fratele său în funcţia de administrator.

Nu poţi fi şi primar şi administrator de firmă

De precizat că Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la art. 87, alin. 1), lit. d) că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice". Aşadar, primarul din Dobromir s-a aflat în incompatibilitate timp de aproximativ patru luni, la începutul lui 2010.

„Se constată încetarea de drept a mandatului"

Art. 91, alin. (4) din lege prevede că „În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut de lege, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Ordinul emis de prefect poate fi atacat în instanţă. La alin. (6) al aceluiaşi articol se arată că „în cazul primarilor, prefectul va propune Guvernului stabilirea datei pentru alegerea unui nou primar".

Şi Legea ANI prevede la art. 47, alin. (3) că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constitue temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

„M-am consultat cu un avocat şi m-am retras din firmă"

L-am contactat pe primarul Visel Iusein pentru a afla şi punctul său de vedere referitor la faptul că s-a aflat în incompatibilitate. Din spusele sale, edilul nu ar fi ştiut la momentul înfiinţării societăţii că legea îi interzice să fie şi primar şi administrator de firmă. „Societatea nu a funcţionat cât a fost la mine. Am înfiinţat-o că, na, trebuie să mai facem şi noi ceva, că nu o să fim primari până la moarte. M-am consultat apoi cu un avocat şi mi-a spus că nu am voie să fiu administrator şi m-am retras din firmă", ne-a declarat primarul Visel Iusein.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii