Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gascan, fostul primar din Albesti, pe mana Politiei

ro

31 Jul, 2009 03:24 3260 Marime text

marian_gascan4.jpgPoliţiştii din Mangalia desfăşoară o anchetă în care este implicat fostul primar al comunei Albeşti, Marian Gâscan.

Mai precis, oamenii legii sunt în posesia unor hotărâri ale Consiliului Local Albeşti, care, deşi poartă aceleaşi date şi numere, au fost întocmite la câteva săptămâni diferenţă!

În data de 10 iulie 2007, consilierii locali din Albeşti se întruneau în şedinţă ordinară, aprobând, printre altele, Hotărârea nr. 18, ce viza efectuarea unui împrumut al Consiliului Local Albeşti, în valoare de 10 miliarde de lei. Banii urmau să fie folosiţi pentru lucrările de drumuri de pe raza comunei Albeşti, în cadrul proiectului „Amenajare drumuri de pământ în intravilan" - cota de cofinanţare de 10% şi pentru lucrarea „Extindere şi modernizare sediul Primăriei Albeşti". Documentul era semnat de preşedintele de şedinţă, consilierul Geta Jugănaru, şi de secretarul comunei, Dana-Albena Duzinschi.

La scurt timp după aprobarea acestei hotărâri, în scriptele Primăriei Albeşti apare un document similar, purtând aceeaşi dată şi acelaşi număr, 18, însă cu o altă denumire şi un cu totul alt conţinut. A doua HCL nr. 18, din 10 iulie 2007, viza „aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 628.168 lei", banii respectivi urmând să fie folosiţi pentru investiţia publică de interes local „Îmbunătăţirea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă a localităţii Vârtop, comuna Albeşti".

Problema nu ar fi fost poate atât de gravă, dacă, şi într-un caz şi în celălalt, lucrările nu ar fi fost demarate. Primăria s-a ales cu un sediu mult îmbunătăţit şi renovat, pe banii primei decizii a consilierilor, iar locuitorii din Vârtop au văzut cu ochii lor, înainte de alegerile locale, cum încep lucrările la aducţiunea de apă potabilă. În primul caz, societatea care a efectuat lucrările de reparaţii ale primăriei îşi cere dreptul financiar - aproximativ 6 miliarde de lei vechi - în timp ce, în a doilea caz, banca ce a acordat împrumutul de 6 miliarde îşi vrea banii şi restanţele înapoi. Din primele calcule ale poliţiştilor mangalioţi, suma finală pe care primăria o va avea de achitat va fi de circa 20 de miliarde de lei vechi.

Oamenii legii din Mangalia, sesizaţi cu privire la această neregulă, cercetează la ora actuală caietele de sarcini în baza cărora s-au făcut cele două licitaţii, cum s-au realizat plăţile şi care este suma exactă pe care administraţia publică din Albeşti - strânsă şi aşa cu uşa de lipsa fondurilor „de la judeţ" - o are de achitat la bancă şi la societatea de construcţii. „În primul caz, suma de 10 miliarde de lei nici nu a fost ridicată de primărie, lucrările SC Litoral Construct SA fiind efectuate pe datorie. Urmează ca poliţia să stabilească în ce articol se încadrează fapta fostului primar din Albeşti. Marian Gâscan recunoaşte că a întocmit o altă hotărâre de consiliu, cu aceeaşi dată şi cu acelaşi număr, dar spune că a făcut totul în interes public", ne-a declarat comisar-şef Nicolae Mustăţea, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 08 Aug, 2009 08:09 Cand o sa apara si articolul adresat fostului primar liberal,al orasului Harsova din jud. Constanta, d-l IONEL CHIRITA, ca este dat pe mana politiei ?
  • LATEA VASILICA 01 Aug, 2009 20:02 CAM TARZIU VATI GANDIT,SAL BAGATI PE NESIMTITUL ASTA.DUMNEZEU NU DOARME,CATE RELE MIA FACUT ASTA MIE.SA PLATEASCA