Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:40 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Mielul se dă „leu" în piaţă

ro

30 Mar, 2012 00:00 2136 Marime text
Camelia-Balan.jpgSe apropie sărbătoarea pascală, iar ciobanii ne pregătesc o surpriză neplăcută. Ca de fiecare dată, primul care o va lua razna va fi preţul kilogramului de carne de miel. În primă fază, ar trebui să stăm liniştiţi - Ministerul Agriculturii susţine pentru a nu ştiu câta oară că nu există motive pentru vânzarea cărnii de miel la supra-preţ. Motivul? Sectorul ovin primeşte subvenţii substanţiale, declară oficialii de la minister. Dar ciobanul inventează la orice oră pretexte privind majorarea preţului la carne. Bunăoară, unul dintre argumentele invocate de baci va fi legat de creşterea costului combustibilului. Ciobanii vor putea prea bine justifica majorarea preţului la carne şi prin taxele plătite pentru închirierea spaţiilor din pieţe. Ca atare, este previzibil ce se va întâmpla şi anul acesta. În timp ce Ministerul Agriculturii va declara sus şi tare că nu există motive pentru creşterea preţurilor, ciobanii vor susţine, mai mult sau mai puţin întemeiat, că preţurile sunt ridicate din cauza costurilor cu transportul şi cu închirierea tarabelor. Dacă disputa dintre minister şi ciobani ar ţine de foame, zău că toţi ne-am declara mai mult decât sătui, căci neînţelegeri între cele două tabere au fost, sunt şi vor mai fi. Dar singurul care pierde este, ca întotdeauna, consumatorul. Celor de la minister le este simplu ca bună ziua să spună că preţurile nu ar trebui să crească. Şi ciobanilor le este cât se poate de uşor să nu dea doi bani pe vorba reprezentanţilor Ministerului Agriculturii. Nimic nu-i poate împiedica pe baci să aducă în pieţe carne de miel la preţ de caviar. Cu puţin noroc, şi anul acesta vom lua kilogramul de miel în viu la exorbitanta sumă de 17 lei, iar cel în carcasă cu valoarea deloc modică de 25 de lei. La aşa tarife, constănţenii, fiecare după buget, îşi vor permite să pună pe masa de Paşte un miel, o pulpă de miel sau... nimic. Sărbătorirea Paştelui cu farfuriile goale nu este un scenariu străin de o parte dintre concetăţeni. Deh, pe ciobani nu-i interesează cui dau carnea. Dacă aceasta nu ajunge pe mesele autohtone, ea poate prea bine să fie livrată la pachet străinilor. Oricum ar fi, bacii au calculele bine făcute, iar pierderea de profit le este momentan o stare de fapt străină. Desigur, dacă vor continua să exceleze la capitolul preţuri exagerate, ciobanii vor cunoaşte şi reversul medaliei, acela de a sta cu marfa nesolicitată în galantare. Să nu uităm că şi-n buzunarele străinilor este totuşi criză!

Ti-a placut articolul?

Comentarii