Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu un primar ajuns la al 13-lea an de mandat Mizerie şi dezinteres pentru localitate şi conflicte puternice în Consiliul Local, la Cerchezu (galerie foto)

ro

29 Nov, 2012 03:05 8074 Marime text
DESCHIDERE_Cerchezu_1.jpgComuna Cerchezu este condusă de aproape 13 ani de acelaşi primar şi cu toate acestea localitatea arată ca un sat fără câini.

Comuna în care domnesc bălăriile şi unde caii pasc pe strada principală

Nu-ţi trebuie mult timp, odată ce ai intrat în comună, ca să observi că aceasta este lăsată de izbelişte de administraţia locală. Dezinteresul pentru comună poate fi observat la tot pasul. Din start îţi sare în ochi faptul că păşunea comunală s-a mutat pe strada principală. Caii sunt priponiţi de copacii sau gardurile caselor de la marginea străzii principale şi lăsaţi la păscut. Aceasta demonstrează un singur lucru şi anume că autoritatea locală condusă de aproape 13 ani de acelaşi primar nu a impus criterii pentru activitatea de păşunat.

Acelaşi obicei cu păscutul în stradă îl regăseşti la orice colţ de drum, drumuri care abia au văzut piatra sau care încă se află la stadiul lamentabil de pământ. Deşi au trecut aproape 13 ani de când se află în fruntea administraţiei locale, primarul Ion Constantinescu nu a reuşit nici măcar să pietruiască toate drumurile din Cerchezu, darămite să le asfalteze. Ce să mai spunem de prezenţa indicatoarelor care să-ţi sugereze pe ce stradă te afli!? Acestea lipsesc cu desăvârşire! Ce-i drept, ar fi fost o ruşine pentru primar să afli, spre exemplu, că parcurgi strada Orhideelor, o stradă de pământ unde bălegarul este la el acasă şi unde localnicii nu ştiu ce înseamnă să aibă piatră. Ştiu, în schimb, cum este să trăiască în secolul XXI în noroaie (şi să stea cu grija că la vreme de ploaie accesul ambulanţei este practic imposibil pe strada lor) şi cu bălării de o parte şi de alta a străzii. Bălăriile au crescut cât gardul nu doar în vecinătatea caselor, ci şi pe strada principală, care duce spre sediile Primăriei Cerchezu şi al Căminului Cultural, dar şi spre locul unde se află parcul din centrul localităţii.

Ce spune primarul despre localitate

DESCHIDERE_Cerchezu_2.jpgPrimarul Ion Constantinescu s-a scuzat în privinţa insalubrităţii, motivând că până acum nu a avut o firmă de salubritate şi că se află în tratative cu Iridex Costineşti pentru a încheia un contract în această privinţă, după 1 ianuarie 2013. Primarul a precizat că până acum au asigurat salubritatea cu forţe proprii. Când i s-a spus că nu prea a reuşit să se descurce pe cont propriu şi că bălăriile domnesc în comună, primarul a evitat să comenteze acest aspect.

În privinţa străzii Orhideelor, lăsată în noroaie, primarul a precizat că urmează să o reabiliteze şi pe aceasta fără a oferi însă o dată la care vor începe lucrările. De la un primar aflat în fruntea administraţiei locale de aproape 13 ani ne-am fi aşteptat să ne prezinte un proiect în privinţa asfaltării şi pietruirii străzilor, însă tot ce a menţionat primarul a fost că se va ocupa de modernizarea străzilor atunci când va avea bani. Vor fi oare reabilitate străzile peste câteva luni sau peste alţi 13 ani? Doar timpul va oferi un răspuns la această întrebare.

Consilierii locali de la Cerchezu au hotărât: nu-i dau banii lui Nicuşor Constantinescu

Dacă în localitate domnesc mizeria şi dezinteresul, în Consiliul Local domină neînţelegerile. O singură concluzie am desprins din şedinţa de Consiliu Local desfăşurată marţi la Cerchezu: există o mare neîncredere în iniţiativele întreprinse de primarul Ion Constantinescu, consilierii locali acuzând că primarul nu ţine cont de interesele cetăţenilor.

În rândurile ce urmează vom expune cazul unui proiect de hotărâre ce nu a avut marţi trecere în rândul consilierilor locali, indiferent de culoarea lor politică.

cerchezu_3.jpgLucrurile stau în felul următor. Consiliul Judeţean Constanţa a împărţit în judeţ în urmă cu aproape două săptămâni banii de la Guvernul Ponta, pentru acoperirea arieratelor înregistrate de primării şi datorate Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP), atenţie! RAJDP-ul este o instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Una dintre autorităţile vizate pentru acoperirea arieratelor este şi Primăria Cerchezu. Marţi, în localitatea Cerchezu, consilierii locali au demonstrat că nu este totul să dai o hotărâre de Consiliu Judeţean, aşa cum a făcut preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, pentru ca RAJDP-ul să intre în posesia banilor. Consilierii locali de la Cerchezu s-au arătat nemulţumiţi de cel de-al doilea proiect înscris pe ordinea de zi şi iniţiat de primarul Ion Constantinescu pentru rectificarea bugetului local cu suma de 500.000 de lei, repartizată de Consiliul Judeţean Constanţa pentru achitarea unor arierate pentru infrastructură drumuri.

cerchezu_4.jpgConsilierii locali s-au opus aprobării acestui proiect motivând că refuză să-i acorde aceşti bani lui Nicuşor Constantinescu, insinuând chiar că aceştia ar urma să fie folosiţi în campania electorală din această perioadă. „Nicuşor (n.r. Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC) o să-l întrebe acum pe domnul primar unde sunt banii de campanie", a precizat, spre finalul şedinţei de Consiliu Local, Valeriu Iacoboaiea, consilier local PNL şi preşedinte de şedinţă.

Planuri dejucate şi de consilierii PSD

Facem precizarea că doar trei din cei opt consilieri locali prezenţi la şedinţă au votat pentru aprobarea acestui proiect. Curios este că nici consilierii locali PSD nu au votat toţi pentru susţinerea acestui proiect, deşi au aceeaşi culoare politică cu iniţiatorii proiectului, mai precis cu primarul Ion Constantinescu şi cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Astfel, proiectul privind acoperirea arieratelor pentru infrastructură drumuri a primit doar 3 voturi, deşi Consiliul Local Cerchezu numără 5 consilieri PSD. Întrucât nu s-a întrunit majoritatea de voturi, proiectul cu acoperirea arieratelor a fost respins, urmând a fi adus în discuţie în următoarea şedinţă de Consiliu Local.

Ce susţine Nicuşor Constantinescu

„Dacă cineva susţine ceva, trebuie să-l şi băgăm în seamă? Arierate înseamnă stingerea unor datorii, nu sunt bani efectiv, se face doar stingerea datoriilor pe hârtie, prin intermediul unui proces verbal ce este încheiat între Direcţia de Finanţe şi Consiliul Judeţean Constanţa", a afirmat şeful CJC, negând că RAJDP-ul ar putea intra în posesia unor bani care ulterior ar putea fi folosiţi în campania electorală. Cei care au făcut aceste afirmaţii sunt, potrivit preşedintelui CJC, nepregătiţi profesional.

„Nu dau curs acestui proiect de hotărâre, pentru că este ilegal"

Consilierul local PNL Valeriu Iacoboaiea a precizat ferm că nu este de acord cu aprobarea proiectului privind acoperirea datoriilor avute la RAJDP pentru infrastructură drumuri şi pentru că primarul Ion Constantinescu nu a prezentat în şedinţa de buget-finanţe, desfăşurată luni, actele care să demonstreze că RAJDP-ului i se cuvin banii pentru acoperirea arieratelor. Nu dau curs acestui proiect de hotărâre, pentru că este ilegal", a precizat Valeriu Iacoboaiea. Cu o zi înainte de şedinţa de Consiliu Local, Iacoboaiea i-a cerut primarului să prezinte câţi bani a cheltuit RAJDP pentru pietruirea drumurilor din Cerchezu şi, dacă este cazul, ce acte adiţionale au fost încheiate şi, de asemenea, dacă au mai fost acoperite până la această dată din datoriile avute de Primăria Cerchezu către RAJDP. Deşi la momentul şedinţei primarul susţinea că deţine actele doveditoare, doar trei consilieri locali au fost de acord cu citirea lor, ca atare solicitarea lui Ion Constantinescu de a fi date spre citire documentele în baza cărora RAJDP ar trebui să primească banii pentru stingerea datoriilor a fost şi ea respinsă.

Cum s-a trezit peste noapte consilierul local PNL Dumitru Dobrotă cu proprietatea pe alte parcele

Marţi, consilierii locali au fost chemaţi să voteze şi pentru aprobarea procesului verbal din şedinţa din data de 27 septembrie. Procesul verbal a trecut cu 7 voturi pentru şi unul împotrivă. Consilierul local PNL Dumitru Dobrotă a votat împotriva aprobării procesului verbal al şedinţei de Consiliu Local din 27 septembrie, motivând că la şedinţa respectivă, la momentul aprobării PUZ-ului pentru cele trei parcuri eoliene care ar urma să fie construite de SC South Wind SRL, s-a vorbit doar despre trasarea drumurilor din localitate, nu şi despre schimbarea parcelelor. Consilierul local Dumitru Dobrotă a precizat că deşi turbinele eoliene urmau a fi construite pe terenul aflat în proprietatea sa, aceasta nu s-a mai întâmplat deoarece în şedinţa de fond funciar au fost modificate planurile parcelare, schimbându-se astfel şi delimitarea parcelelor. Urmarea? În locul său, susţine Dobrotă, beneficiari au devenit consilierii locali PSD Gheorghe Niţu şi Dumitru Dorin Michinete. Consilierul local a precizat că în acest caz a intentat proces în instanţă şi că urmează să se îndrepte şi împotriva comisiei de fond funciar al cărei preşedinte este primarul Ion Constantinescu, comisie care, potrivit lui Dumitru Dobrotă, a luat abuziv decizia mutării planurilor parcelare.

Primarul Ion Constantinescu, acuzat că face jocurile firmei de eoliene

Atât Dumitru Dobrotă cât şi Valeriu Iacoboaiea l-au acuzat pe primar că face jocurile firmei de eoliene SC South Wind SRL - firmă de numele căreia s-ar lega şi Stelian Duţu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa - şi nu ţine cont de interesele cetăţenilor. În acest sens, s-a ridicat problema despăgubirilor infime, în cuantum de o sută de euro, acordate proprietarilor de imobile pe raza cărora eolienele fac umbră.

Nepotism la Primăria Cerchezu. Fiul primarului a fost până de curând inspector

Valeriu Iacoboaiea l-a criticat pe primar că şi-a angajat fiul ca inspector achiziţii publice în Primărie. Primarul a ţinut să precizeze că fiul său nu mai lucrează în Primărie, însă a recunoscut că acesta a fost salariat al autorităţii locale timp de trei ani şi că la începutul lunii şi-a dat demisia. De asemenea, primarul a recunoscut că pe terenul său şi al consilierilor locali PSD Gheorghe Niţu şi Dumitru Dorin Michinete vor fi construite cele trei parcuri eoliene. De la consilierii locali am înţeles că pe terenul primarului s-ar construi 14 turbine eoliene, iar pe proprietăţile lui Gheorghe Niţu şi Dumitru Michinete ar urma să fie ridicate 37 de turbine eoliene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii