Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:28 23 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul satului pescăresc de la Tuzla, un vis frumos care nu s-a mai realizat

ro

15 Oct, 2015 00:00 2856 Marime text
 

După ani întregi de muncă, de eforturi şi de speranţe, Primăria Tuzla se recunoaşte învinsă. Proiectul celui mai mare sat pescăresc din Europa, care trebuia să ia naştere aici, a murit în faşă. „Am depus proiectul, aşteptam să primim veştile bune, dar ele nu mai veneau. Un singur aviz ne mai trebuia, nu l-am obţinut la timp, termenul se contracta, aşa că, din păcate, a trebuit să renunţăm la proiect“, a declarat noul ales cu atribuţii de primar de la Tuzla, Ion Moisei.
 
De câţiva ani, autorităţile locale se străduiau să caute soluţii pentru a face la Tuzla cel mai mare sat pescăresc din această zonă a Europei. „Am avut ceva bătăi de cap mai bine de doi ani, am reuşit să semnăm contractul de finanţare a acestui proiect, iar acum va trebui să returnăm avansul“, a mărturisit Ion Moisei. „Satul pescăresc avea să fie cel mai mare din Europa şi nu o spun sub formă de laudă! Trebuia să se întindă pe o suprafaţă de peste patru hectare şi avea să fie amenajat din bani europeni, prin Programul Operaţional de Pescuit. Valoarea lucrării era de 9.600.000 de lei, finanţată de Ministerul Dezvoltării Regionale“, a explicat şeful administraţiei locale de la Tuzla. „Prin acest proiect, trebuia să promovăm mult mai bine localitatea din punct de vedere turistic şi, totodată, aveau să fie create şi locuri de muncă. Câştigurile pentru comunitatea locală erau numeroase, dar, momentan, a trebuit să renunţăm la aceste planuri“, a adăugat acesta.


 
Pe această suprafaţă ar fi trebuit să fie amenajate spaţii comerciale, de alimentaţie publică, spaţii de odihnă şi facilităţi pentru recreere şi promenadă.
 
Aleşii locali au iniţiat ideea amenajării unui sat pescăresc, profitând de poziţia deosebită a bălţii situate în vecinătatea străzii Eternităţii, dar şi de deschiderea către lacul Techirghiol, care se află foarte aproape de ţărmul mării, având totodată acces nemijlocit de pe drumul naţional care leagă municipiile Constanţa şi Mangalia. Aici, pe aproximativ cinci hectare de teren, autorităţile locale intenţionau să amenajeze spaţii comerciale, de alimentaţie publică, spaţii de odihnă, dar şi facilităţi pentru recreere şi promenadă. Proiectul nu va fi însă îngropat într-un sertar, aleşii locali aşteptând deschiderea noilor axe de finanţare pentru a-l putea depune.
 
Până una-alta, locuitorii din Tuzla se vor putea delecta, în câteva luni, cu cel mai nou tip de supermarket Lidl, pe care retailerul îl va deschide aici. „Am făcut o tranzacţie cu cei de la Lidl, care vor amenaja la Tuzla un supermarket model nou. Aşa se vor crea şi locuri de muncă pentru oameni, iar bugetul local va încasa nişte bani de pe urma acestei activităţi“, a mai spus Ion Moisei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii