Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In comuna Valu lui Traian, fostii proprietari nu-si pot primi terenurile in baza Legii 18/1991

ro

18 Feb, 2005 00:00 843 Marime text

Administratia Domeniului Statului continua sa "traga cu dintii" de terenuri care nu-i apartin

Primarul Florin Mitroi, in calitate de presedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, a emis mai multe adrese pentru restabilirea situatiei * Terenurile au apartinut oamenilor din Valu, insa dupa anul 1950, acestea au fost preluate abuziv de stat * Adresele au ajuns la Prefectura Constanta, Consiliul Judetean, la ministrul Agriculturii si la presedintele Traian Basescu * Prefectura Constanta a elaborat si promovat un proiect de lege prin care sa se dispuna diminuarea suprafetelor de teren alocate cercetarii si schimbarea regimului juridic al acestor suprafete * Primaria Valu are nevoie de o suprafata de 1900 de hectare de teren pentru a pune in posesie proprietarii * Aceste terenuri sunt acum folosite de mai multe statiuni de cercetare, care au in administrare aproximativ 3000 de hectare# In timp ce cercetarea se efectueaza pe suprafete mult mai mici, pe restul terenului se desfasoara activitati pur comerciale * O echipa a Corpului de Control al ministrului Agriculturii a efectuat o ancheta la unitatile de cercetare, unde au fost descoperite mai multe nereguli * In ciuda faptului ca sunt unitati de cercetare, in aceste localitati se cresc chiar si animale

Mult trambitata problema a retrocedarii terenurilor catre fostii proprietari, este departe a fi rezolvata. Cu toate ca au existat multe declaratii conform carora aplicarea legii este aproape de finalizare, sunt inca multe localitati in care oamenii, nu beneficiaza de acest drept. Aceasta situatie se inregistreaza si in comuna Valu lui Traian. Inca din perioada campaniei, primarul Florin Mitroi a promis oamenilor ca va rezolva aceasta problema. Tocmai de aceea, imediat dupa preluarea conducerii, primarul Mitroi a inceput sa solutioneze punctele propuse in platforma- program. Problema retrocedarii pamantului catre fostii proprietari in baza Legii 18/ 1991, se loveste insa de opozitia unor persoane care nu doresc acest lucru. Dupa numeroase incercari esuate, primarul Mitroi a fost nevoit sa se adreseze forurilor in drept de la nivelul judetului si chiar conducerii tarii. In primul rand, seful administratiei publice locale s-a adresat Prefecturii si Consiliului Judetean Constanta, unde a prezentat situatia din teren. Apoi au fost facute demersuri mai inalte, in sensul ca au fost inaintate adrese Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur si presedintelui Traian Basescu. In speta, primarul Florin Mitroi face cunoscuta situatia de la Valu lui Traian unde, pentru punerea in practica a Legii 18/1991, comisia locala Valu lui Traian are nevoie de suprafata de 1900 de hectare de teren arabil. Aceasta suprafata a apartinut cetatenilor comunei, insa dupa anii 1950, terenurile au fost trecute abuziv in domeniul statului, iar acum acestea se afla in administratia Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar, a Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola si Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, facand parte din domeniul public al statului. In aceasta situatie, proprietarii sunt impiedicati sa intre in posesia terenurilor, cu toate ca fac dovada ca terenurile le apartin. In adresele prezentate forurilor de specialitate, primarul Florin Mitroi aminteste ca: "in ciuda faptului ca toate anexele sunt validate de catre Comisia Judeteana, punerea in posesie nu este definitiva, deoarece pe raza comunei fiinteaza aceste patru societati care au in administrare 3000 de hectare, care fac parte din domeniul public al statului. Persoanele ce au dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate fac dovada peremtorie ca terenurile pe care le solicita se afla in administrarea unitatilor de cercetare si limita intravilanului cu municipiul Constanta. Precizam ca pana in anul 1990, aceste unitati au fost de cercetare si productie, dar pentru rezolvarea anumitor interese au fost trecute in domeniul public tocmai pentru a se invoca intangibilitatea lor. "

Fostilor proprietari li s-au propus terenuri pe raza altei comune

Interesul si reaua vointa a reprezentantilor Administratiei Domeniului Statului este cu atat mai mare cu cat ei au incercat orice joc pentru a "inchide gura" fostilor proprietari. Ei au mers si mai departe si au pus la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar, un teren in suprafata de 190 de hectare pe raza comunei Ciocarlia, localitate situata la aproximativ 40 de kilometri departare de Valu lui Traian. In aceasta situatie, fostii proprietari au refuzat sa primeasca aceste terenuri, continuand sa-si revendice drepturile.Mai mult decat atat, primarul Florin Mitroi in calitate de presedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, nu a intentionat niciodata lichidarea unitatilor de cercetare-dezvoltare ce isi desfasoara activitatea pe raza administrativ-teritoriala a localitatii, dimpotriva a luat in considerare suprafetele de teren pe care in prezent se efectueaza exclusiv cercetare. Astfel, se intentioneaza diminuarea suprafetelor dupa cum urmeaza: la Statiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Murfatlar din cele 688 de hectare existente in prezent vor ramane pentru cercetare 668,5 hectare. La Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Valu lui Traian din cele 1778 de hectare, dintre care 1429 de hectare pe raza comunei Valu, vor mai ramane pentru cercetare 807,5 hectare, in timp ce la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta din cele 713 hectare, dintre care 508 hectare de pe raza comunei, vor ramane pentru cercetare 314 hectare.

Se solicita elaborarea unui act normativ pentru restabilirea situatiei

Pe buna dreptate, oamenii solicita ca, asa cum in urma cu mai multi ani situatia juridica a terenurilor a fost stabilita printr-un act normativ, tot asa acum aceasta situatie sa fie restabilita prin aceeasi metoda. "Nimic nu impiedica insa, ca tot printr-un act normativ terenurile sa treaca in domeniul privat si sa fie restituite persoanelor indreptatite. In timp ce legislatia reglementeaza modul de restituire in natura a terenurilor, ne intrebam retoric, cum s-au concesionat mii de hectare de teren arabil in zona Basarabi, cum unitatile de cercetare lucreaza terenurile in participatiune, iar beneficiarii de terenuri timp de cinci ani de la aplicarea Legii nr.1 /2000, nu primesc nici o redeventa. De altfel, unitatile de cercetare fac orice, numai cercetare, nu. Ele desfasoara activitati pur comerciale, cultivand terenurile din administrare cu cereale si legume in scopul obtinerii de profit. Aceste statiuni sunt in pragul falimentului si in vederea finantarii lucrarilor, se lucreaza in participatiune cu persoane fizice si juridice," se mai arata in adresele trimise de Comisia locala de Fond Funciar.Analizand aceasta situatie, Prefectura Constanta a emis o nota, pentru sustinerea unui proiect de lege, ce a fost trimis Guvernului Romaniei cu adresa nr.772/27.01.2005, proiect de lege prin care se solicita schimbarea situatiei juridice a terenului si diminuarea suprafetelor alocate cercetarii.

Presedintele si ministrul Agriculturii au luat act de situatia creata la Valu

Situatia existenta in comuna constanteana Valu lui Traian a fost prezentata si presedintelui Traian Basescu, care informeaza ca " petitia pe care ati adresat-o Presedintelui Romaniei, a fost citita cu atentie si consideratie fata de problema expusa. Am inaintat petitia la Ministerul Administratiei si Internelor, solicitand sa fiti primit in audienta in vederea analizarii problemelor expuse de dumneavoastra. La randul sau, ministrul Gheorghe Flutur a luat act despre problema de la Valu si a dispus efectuarea unui control la unitatile de cercetare respective. In urma cercetarilor, au fost depistate mai multe nereguli, culminand cu descoperirea ca la aceste unitati se cresc si animale, lucru total ilegal. In fata acestei situatii se asteapta o rezolvare urgenta, mai ales ca rabdarea oamenilor a ajuns la capat. "Daca nu se rezolva urgent si favorabil aceasta situatie oamenii ameninta cu blocarea drumului Constanta-Bucuresti, " se mai arata in memoriile efectuate de primarul Florin Mitroi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii