Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:22 28 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finanţare din fonduri europene Investiţii în unităţile de învăţământ preuniversitar de la Mihail Kogălniceanu

ro

25 May, 2017 00:00 2900 Marime text
Agenda de lucru a reprezentanţilor administraţiei publice locale din comuna Mihail Kogălniceanu cuprinde numeroase proiecte. Dacă o parte dintre lucrările de infrastructură sunt realizate şi cu bani de la CJC, pentru proiectele ce vizează unităţile de învăţământ din comună se apelează la finanţare din fonduri europene nerambursabile.
 
Comuna Mihail Kogălniceanu este situată la 25 de kilometri distanţă de municipiul Constanţa şi are în componenţă satele Piatra, Palazu Mic şi reşedinţa, Mihail Kogălniceanu. În penultima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), aleşii au aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul în curs.
 
Pe lista beneficiarilor se regăseşte şi Primăria Mihail Kogălniceanu. Acesteia i-a fost alocată suma de 240.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere şi reparaţii pe aleile şi trotuarele din comună. „Pentru ceea ce avem de făcut în zona vizată - un cartier de blocuri unde vrem să asfaltăm aleile şi să facem trotuarele din jur -, suma alocată de CJC este de ajuns. Dar mai avem extinderea reţelei de gaze, mai avem alei şi trotuare de făcut în alte patru zone de blocuri, mai avem foarte multe de făcut, dar banii alocaţi sunt bine-veniţi, comparativ cu alţi ani, când, dacă primeam 50.000 de lei, îi mulţumeam lui Dumnezeu“, ne-a declarat primarul comunei, Ancuţa Daniela Belu.

Condiţii optime pentru procesul instructiv-educativ  

Activitatea administraţiei locale nu se limitează însă la atât. În cadrul şedinţei ordinare pe luna în curs a Consiliului Local Mihail Kogălniceanu, aleşii au aprobat mai multe proiecte de hotărâre ce vizează dezvoltarea şi modernizarea comunei. Astfel, a fost aprobat „Programul de îmbunătăţire a eficienţei energetice al comunei Mihail Kogălniceanu“, precum şi alte două proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea a trei investiţii în unităţi de învăţământ din comună: „Eficientizarea energetică a clădirii corp C1 a Liceului Teoretic «Mihail Kogălniceanu»“, „Eficientizarea energetică a clădirii corp C2 (fost internat) al Liceului Teoretic «Mihail Kogălniceanu»“ şi „Eficientizarea energetică a Şcolii Generale nr. 2“ - faza DALI (Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie). Acestea sunt proiecte ce urmează a fi implementate pe fonduri europene nerambursabile şi au fost depuse, de curând, pentru a fi evaluate şi - speră primarul comunei - să fie şi cuprinse pentru finanţare.
 
De asemenea, la Primărie se lucrează la achiziţii pe procedura de demarare a licitaţiei publice pentru grădiniţa cu program prelungit, deoarece a fost încheiat contractul cu AFIR, dar, fiind vorba de fonduri europene, procedurile sunt mai greoaie. „Sper ca în toamnă să încheiem licitaţia, pentru că durează destul de mult, şi să dăm ordinul de începere a lucrărilor“, a menţionat primarul comunei, Ancuţa Daniela Belu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii