Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Băncile, preferatele guvernanţilor

ro

06 Feb, 2014 00:00 2295 Marime text
A venit timpul băncilor să prospere. Şi liberalii, şi social-democraţii s-au gândit la aceasta, şi nu au întârziat să vină fiecare cu câte o idee de proiect. Liberalii susţin că acţionează în numele diminuării evaziunii fiscale, social-democraţii, chiar prin vocea liderului şi premierului Victor Ponta, dau de înţeles că electoratul este cel câştigat. De altfel, ambele tabere vor să ne convingă că demersurile lor sunt în beneficiul populaţiei. Gata cu evaziunea, gata cu povara ratelor la bănci. Cam acesta ar fi mesajul guvernanţilor, ghidaţi însă de alte preferinţe şi preocupaţi să le fie bine băncilor. În anul electoral 2014, Guvernul Ponta le face de fapt creditorilor două cadouri, direcţionând noi fonduri către unităţile bancare, şi nu întâmplător către acestea, ci tocmai pentru că statul este dator vândut băncilor prin împrumuturile colosale realizate.
Liberalii, prin ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, propun ca plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice să fie limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, urmând să fie introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice. Limitând plăţile în numerar, înmulţesc situaţiile în care trebuie să apelăm la bănci, care nu vor ezita să perceapă de fiecare dată uluitoarele lor comisioane.
O astfel de politică prin care să reducem evaziunea, avantajând unităţile bancare, nu are cum să ne placă. Cum nu poate să ne surâdă proiectul anunţat de premierul Victor Ponta cu aşa-zisele facilităţi pentru persoanele care au credite la bănci şi un salariu maxim de 1.610 lei lunar. În cazul acestora, rata ar urma să fie redusă timp de doi ani, vorbim de o reducere la jumătate a ratei, dar nu mai mult de 500 de lei lunar, urmând ca după această perioadă cei vizaţi să beneficieze, atenţie!, de un credit fiscal de la stat, tot timp de doi ani, în valoare de 200 de lei lunar. Ce face statul? Salvează băncile care au aprobat credite pe bandă rulantă unor cetăţeni de la care erau conştiente că nu vor mai recupera banii, oferindu-le timp de patru ani un ajutor financiar. Cetăţenii în cauză se vor bucura doi ani de cadoul electoral, pentru ca în următorii doi ani să ajungă să fie datori la bancă, dar şi la stat, Banco-Guvernul Ponta angajându-se să-i crediteze, la rândul lui, cu sume de 200 de lei. Ştim cu toţii că băncile, prin politica creditelor, au adus criza, iar Guvernul se încăpăţânează să o menţină, demonstrându-ne cu fiecare ocazie că de atâta este în stare...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii