Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Fugit de-acasă la doar 14 ani, Oleg Danovski a devenit o efigie a baletului românesc

ro

21 Oct, 2019 00:00 4735 Marime text

Astăzi se împlinesc 23 de ani de la trecerea în neființă a unei legende: Oleg Danovski, un geniu creator care a marcat orașul de la malul mării și a dat numele său unei prestigioase instituții de cultură constănțene. El este considerat întemeietorul școlii românești de balet modern, fiind fondatorul primului teatru de balet din țară. Sub îndrumarea sa inspirată, baletul românesc s-a bucurat de succese și recunoaștere fără precedent în străinătate.




Născut pe 9 februarie 1917, în Vosnesensk, Ucraina, micul Oleg a moștenit pasiunea pentru dans de la mama sa, maestra de balet Malvina Danovski. Cel care, la 14 ani, fugea la București cu o elevă de-a mamei sale și se angaja ca balerin la Teatrul Cărăbuș, avea să devină, foarte curând, prim-solist, și, la doar 17 ani, cel mai tânăr coregraf din lume.


Supranumit „Sfinxul Slav”, ilustrul balerin, coregraf și regizor a urcat pe toate marile scene ale lumii, începând cu Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York.


Coregraf al celebrei trilogii ceaikovskiene – „Lacul lebedelor“, „Frumoasa din pădurea adormită“ și „Spărgătorul de nuci“, Oleg Danovski a dus renumele balerinilor români dincolo de granițele țării, iar legăturile sale cu impresarul Joachim Landgraff au făcut din turneul anual în Germania al Teatrului de Balet din Constanța o tradiție care continuă și în zilele noastre. Alte capodopere ale geniului său coregrafic sunt „Cenușăreasa", "Giselle", "Rapsodia de Enescu" , "Chopiniana" sau „Crăiasa zăpezilor", acesta din urmă fiind ultimul său spectacol, montat în 1996, cu puțin înainte de marea sa trecere. 
 

A vorbit întreaga viaţă limba universală a marilor artişti generoşi“


În Dicţionar. Lumea artistică a Constanţei. Teatrul de balet Oleg Danovski”, disponibil în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, autorul Jean Badea îi dedică artistului mai multe pagini, cu extrase din cronicile apărute pe marginea spectacolelor sale, dar și cu evocări ale personalității sale copleșitoare:
 

„Şi-a legat numele de devenirea şcolii coregrafice româneşti. S-a modelat pe sine şi pe alţii întru perfecţiunea expresivităţii mişcării corpului omenesc. Ca interpret, s-a vorbit despre el ca despre un balerin „subţire ca o trestie şi suplu ca o lamă de oţel". Ca maestru coregraf, a devenit celebru în lumea întreagă prin montările sale cotate numai în superlative.

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


În ţara sa a vorbit întreaga viaţă limba universală a marilor artişti generoşi, mereu căutători de nou, de „mai frumos" şi de „mai bine", cu inima deschisă tinerilor plini de talent, pentru care cuvântul călăuzitor în soluţiile Maestrului sunt tot atâtea şanse de a accede, în final, la culme".



Sursa foto: Ilustrație coperta IV a volumului „Dicționar - Lumea artistică a Constanței (I). Teatrul de Balet Oleg Danovski”, autor Jean Badea, carte aflată în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Eveniment la Constanţa Povestea omului, artistului și legendei Oleg Danovski, spusă de fiul său
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii