Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:40 27 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică In memoriam Alexandru Ciucurencu, pictorul academician

ro

27 Sep, 2019 00:00 1163 Marime text
Astăzi se împlinesc 116 ani de la naşterea pictorului dobrogean Alexandru Ciucurencu.
Originar din satul Ciucurova, judeţul Tulcea, pictorul s-a născut pe 27 septembrie 1903, într-o familie săracă de pescari.
 
Absolvent, în 1928, al Școlii de Arte Frumoase din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe George Demetrescu Mirea şi pe Camil Ressu, Ciucurencu, a debutat la Salonul Oficial Bucureşti în anul 1930.
A făcut parte o vreme din grupul de artişti care formau Școala de la Baia Mare, studiind apoi la Academia Julian din Paris. A devenit profesor, în 1948, la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti.
 
A fost un pictor foarte apreciat, încă din timpul vieţii, atât de către colecţionari, cât şi de către criticii şi istoricii de artă, care i-au dedicat cronici, articole, albume. Cea mai cunoscută lucrare consacrată prestigiosului pictor este cea alcătuită de Mircea Deac, apărută la Editura Meridiane (1978), cuprinzând o valoroasă galerie de ilustraţii, precum şi corespondenţa inedită dintre Alexandru Ciucurencu şi George Călinescu.
 
Supranumit „pictorul luminii”, Ciucurencu este considerat un pictor postimpresionist, evoluând spre maniera fovistă şi abstractă. Lucrările sale cuprind naturi statice, portrete sau peisaje, remarcându-se prin francheţea desenului şi armonia cromatică. Culoarea are efecte deopotrivă tonice, dramatice, lirice, sau păstrează un caracter de intimidate, precum în tablourile cu flori.
 
În ansamblu, pictura lui Ciucurencu exprimă simplitatea, echilibrul, sinteza realului şi spiritul modern al dorinţei de a imprima creaţiei o dinamică cromatică originală.
 
În 1963, devine membru corespondent al Academiei Române. 
Alexandru Ciucurencu s-a stins din viaţă pe 27 decembrie 1977.
 
Sursa foto: Captură YouTube/arhivă TVR
 
Citeşte şi:
 

A debutat, la Muzeul de Artă din Tulcea, Bienala Internaţională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”

#citeşteDobrogea 115 ani de la naşterea pictorului dobrogean care a împrumutat numele satului natal

 

 

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii