Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Un oraș comercial nu putea exista fără o școală comercială. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

07 Feb, 2018 00:00 2578 Marime text
Începuturile învățământului comercial în Constanța se leagă de secția comercială înființată pe lângă Gimnaziul „Mircea cel Bătrân“, în 1903, cu gândul de a da o directivă practică absolvenților de gimnaziu. Și dacă după doi ani se desființează, în 1907 se reînființează pentru încă patru ani.
 
Directorul de atunci al Liceului „Mircea“, N.T. Negulescu, arăta Ministerului Instrucțiunii că în acest oraș sunt necesare două școli: una de cultură generală (liceul) și alta pentru pregătirea elevilor în spirit comercial și industrial, foarte prețuit aici. Din lipsă de mijloace, propune ca, până la înființarea unei școli comerciale deosebite, să fie alipită secției reale a liceului o secție comercială.
 
Pe lângă studii teoretice, elevii făceau și practică în casele comerciale din oraș.
Cu toate că rosturile acestei școli nu erau bine lămurite, ea totuși a îndeplinit o adevărată misiune socială. Absolvenții ei ocupă astăzi posturi însemnate și joacă un rol util în viața economică a orașului și a provinciei“.
 
Întrucât majoritatea absolvenților de gimnaziu urmau liceul, în 1911 se desființează secția comercială și se deschide clasa a V-a modernă.

Dar pentru că „un oraș comercial ca acesta nu putea rămâne fără de o școală comercială“, George I. Georgescu, președinte al Camerei de Comerț, înscrie în programul de activitate al instituției înființarea unei școli superioare de comerț, primită cu multă satisfacție de minister. Așa se face că începând cu 1 septembrie 1920 ia ființă școala elementară practică de comerț, curs seral, în casa căpitanului D. Cazacincu, din strada Griviței nr. 8.
 
  S-ar părea însă că regulamentul în vigoare legat de funcționarea acestor școli a redus oarecum interesul pentru ele.
 
„Acest regulament, anume, nu dă voie absolvenților școalei elementare de comerț să urmeze școala superioară. E ca și când ai opri pe absolvenții gimnaziilor să continue cursurile începute la liceu sau pe seminariști să urmeze la facultatea de teologie“.
 
Pe lângă școala superioară de comerț din Constanța mai funcționează și o școală comercială practică de adulți, curs seral, al cărei inițiator este C. Alimăneștianu, care, în calitate de președinte al Camerei de Comerț, inaugurează solemn cursurile acestei școli la data de 15 octombrie 1915.
 
Iată ce scria directorul C. Brătescu în raportul său către minister:
„Și aceea ce e mai îmbucurător este faptul că toți acești elevi, afară de puține excepții, deși de origini diferite, arată totuși o dragoste deosebită pentru școala comercială românească, pe care ei au cerut-o și ei au subvenționat-o, Camera de comerț completând numai diferențele de sume, în ultimele luni, pentru plata profesorilor și punând la dispoziție numai localul“.
 
Mai multe informații legate de zbaterile existenței unui învățământ comercial la Constanța, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, la paginile 688-689, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii